ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

Ελέγχους στα εξωτερικά τους σύνορα επέβαλαν τελικώς η Σουηδία και η Δανία, με το επιχείρημα της ανάσχεσης του κύματος των προσφύγων που συνεχίζουν να καταφθάνουν στις...

δύο σκανδιναβικές χώρες. Συγκεκριμένα, πρώτη η κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε να επαναφέρει τους ελέγχους στα ταξιδιωτικά έγγραφα όσων επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα από τη Δανία, μέσω της γέφυρας Όρεσουντ -και οι Δανοί, με τη σειρά τους, ακολούθησαν λαμβάνοντας ανάλογα μέτρα στα δικά τους σύνορα με τη Γερμανία. Μάλιστα, Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη έσπευσαν να επιρρίψουν η μία στην άλλη την ευθύνη για τις εξελίξεις. Η Ζώνη του Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο», σχολίασε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Όσο για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, τον κεντροδεξιό Καρλ Μπιλντ, έκανε λόγο για «μαύρη μέρα» με ανάρτησή του στο Twitter, καθώς απειλείται ουσιαστικά μια παράδοση μισού και πλέον αιώνα, καθώς τη δεκαετία του '50 οι χώρες της περιοχής -Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, αλλά και Ισλανδία- είχαν υπογράψει σύμφωνο τελωνειακής ένωσης, με το οποίο πρακτικά κατοχυρωνόταν και δικαίωμα της ελεύθεσης μετακίνησης προσώπων ανάμεσά τους, πολύ πριν από το Σένγκεν.

Στο μεταξύ, με αμείωτη συχνότητα συνεχίζουν να φτάνουν στον Πειραιά πρόσφυγες από τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο. Χθες, στο λιμάνι κατέπλευσε το πλοίο «Αριάνδη» που μετέφερε 1.880 ανθρώπους (1.270 από τη Μυτιλήνη και 610 από τη Χίο), αλλά και το «Μύκονος», που μετέφερε άλλους 688 πρόσφυγες από τη Χίο και τη Σάμο. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έως χθες, το Λιμενικό Σώμα προχώρησε στη διάσωση 596 προσφύγων σε 13 περιστατικά τα οποία έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, του Αγαθονησίου, της Κω και της Μεγίστης. Παράλληλα, από τις 20 Ιανουαρίου, το ΚΕΛΠΝΟ ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου αξίας 3,3 εκατ. ευρώ, που αφορά στην πρόσληψη 141 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων για την ενίσχυση του ΕΣΥ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share