Σε “στενό κλοιό” το Μαξίμου

Ήρθε με “άγριες διαθέσεις” το κουαρτέτο, σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες, παραλύει η χώρα από απεργίες, μεγαλώνει η πίεση για hotspot και Προσφυγικό. Τι μηνύματα στέλνει ο Τσίπρας. Ασφυκτικό πλαίσιο για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό, που ξεκινά την Δευτέρα στην Αθήνα με τους επικεφαλής του κουαρτέτου που

έχουν φθάσει με «άγριες διαθέσεις και κόκκινες γραμμές», δημιουργεί η αυξανόμενη κοινωνική πίεση προς την Κυβέρνηση για ήπια μεταρρύθμιση, που δεν θα θίγει – μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα – βάναυσα τα οικογενειακά εισοδήματα και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Το Μαξίμου «πολιορκείται» από τα τρακτέρ των αγροτών στα μπλόκα ανά την επικράτεια και την σκλήρυνση της στάσης των διαμαρτυρόμενων, με επ΄ αόριστον κλείσιμο κεντρικών οδικών αξόνων και των παρακαμπτηρίων τους, κόβοντας «στα δύο» ολόκληρες περιοχές, παράλληλα με «κατάληψη διαρκείας» σε τελωνεία στα σύνορα της χώρας. Όλα αυτά την ώρα δε που τα πνεύματα έχουν οξυνθεί επικίνδυνα, όπως προκύπτει και από την «συμπλοκή αγροτών με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», την οποία η Κουμουνδούρου κατήγγειλε ως υποκινούμενη από «σύμπραξη ΝΔ-ακροδεξιάς».

Αμετακίνητοι και πιο σκληροί οι αγρότες Κομβικό αίτημα των αγροτών, μαζί με την ακύρωση της αύξησης στην φορολόγηση τους, είναι η απόσυρση του σκέλους της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό που τους αφορά, με την ικανοποίηση του εν λόγω αιτήματος να αποτελεί προαπαιτούμενο για ένα ραντεβού εκπροσώπων των αγροτών με τον Πρωθυπουργό, που πιθανώς να εκτονώσει την κατάσταση και να αμβλύνει τις αντιδράσεις των καλλιεργητών. Η Κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με ακόμη ένα «καυτό μέτωπο», καθώς ξεκινά ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που θα γίνει σε …δόσεις, καθώς στα τέλη της εβδομάδας οι επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου θα φύγουν από την Αθήνα.

Διαπραγμάτευση σε …δόσεις Οι τέσσερις επικεφαλής θα επιστρέψουν αργότερα, για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και κυρίως για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα «φτάσει» ως και τον Απρίλιο,φέρνοντας σε τέτοια περίπτωση σε μειονεκτική θέση την ελληνική πλευρά, καθώς θα έχουν ως τότε μειωθεί σημαντικά τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων αρχίζει - με μικρή καθυστέρηση λόγω της ...κακοκαιρίας στις ΗΠΑ - το απόγευμα της Δευτέρας, με το ραντεβού των επικεφαλής του κουαρτέτου και της ελληνικής ομάδας υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση, για την διαπραγματευτική γραμμή που θα ακολουθήσει, με τους Αλέξη Τσίπρα

και Γιάννη Δραγασάκη, με τους οποίους βρίσκονται σε συνεχή επαφή και οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Σταθάκης, Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης .

Δείχνει τα δόντια του" το ΔΝΤ Η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό προμηνύεται ιδιαίτερα σκληρή, καθώς μοιάζει ανυποχώρητη η στάση των δανειστών - ιδίως του ΔΝΤ- που απορρίπτουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τονίζουν ότι πρέπει να κοπούν και οι υπάρχουσες κύριες συντάξεις, θέτοντας μάλιστα στην ελληνική πλευρά τρία σενάρια μείωσης που αφορούν όλες τις κύριες συντάξεις: 6% από το πρώτο ευρώ για όλες ή 15% από τα 800 ευρώ και πάνω ή 30% από τα 1.500 ευρώ και πάνω. Το Ταμείο φαίνεται να βάζει την δική του «κόκκινη γραμμή» για τις περικοπές των υπαρχουσών κύριων συντάξεων, όπως ξεκαθάρισε, στην συνάντηση τους στο Νταβός, η Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας του ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις του ΔΝΤ «δεν αρκεί η περικοπή που αφορά τις μελλοντικές συντάξεις», αλλά πρέπει να κοπούν και οι υπάρχουσες. Απεργιακός "πυρετός" για το Ασφαλιστικό Η διαβούλευση Κυβέρνησης-δανειστών θα γίνει στην σκιά της πρόσκλησης προς όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες για συμμετοχή στην 24ώρη απεργία τςη Πέμπτης, με αποχή από την εργασία και κλείσιμο καταστημάτων, που έχουν απευθύνει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Σε αποχή διαρκείας απο τα καθήκοντας τους παραμένουν οι δικηγόροι, ενώ σε ανάλογηκινητοποίηση διαμαρτυρίας έχουν προβεί οι συμβολαιογράφοι.

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις οργανώνονται συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, στα οποία οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μαζική ανταπόκριση των πολιτών, με στόχο να δοθεί ηχηρό μήνυμα απόρριψης της μεταρρύθμισης που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, ενώ χαρακτηριστική είναι η φράση του Δημήτρη Κουτσούμπα «την Πέμπτη πρέπει να νεκρώσουν τα πάντα», ώστε να αναγκαστεί η Κυβέρνηση να αποσύρει το Ασφαλιστικό. Η Κυβέρνηση πάντως ήδη επιχειρεί μικρά βήματα προς τα πίσω, με ηπιότερη προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ανάλογες «διευκολύνσεις» προωθούνται και για τους αγρότες, με στόχο τον κατευνασμό των αντιδράσεων τους, ωστόσο ήδη οι προτάσεις φαίνεται να απορρίπτονται και από τις δύο κατηγορίες ασφαλισμένων.

Ατζέντα γεμάτη με "αγκάθια" Στην προμετωπίδα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το Ασφαλιστικό, ωστόσο είναι ακόμη πολλά τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και τα πεδία στα οποία πιέζουν οι δανειστές, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι: η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού

οι αλλαγές στην φορολόγηση όλων των εισοδημάτων

η διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων

η ακύρωση των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους

η ανάκληση προσλήψεων στο Δημόσιο

η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας

ο καθορισμός του πλαισίου παραχώρησης της διαχείρισης ή πώλησης από τις τράπεζες σε τρίτους όλων των «κόκκινων δανείων» (στεγαστικών, καταναλωτικών, μικρών επιχειρηματικών), που θα τεθεί σε ισχύ από τις 16 Φεβρουαρίου

ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού (για το οποίο υπάρχουν τρεις αποκλίνουσες εκτιμήσεις από Αθήνα, ΔΝΤ και ευρωπαίους δανειστές, με την υψηλότερη να το ανάγει σε πάνω από 2 δις ευρώ)

η συμφωνία στα νέα μέτρα για το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας»

τα μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο 2016-2018 Τροχάδην" για τα hotspots Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με την επάρκεια αντιμετώπισης της αυξημένης προσφυγικής ροής, ιδίως σε ότι αφορά την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών που περνούν τα ελληνικά σύνορα επιχειρώντας να φθάσουν στην Κεντρική Ευρώπη, με τονκίνδυνο να τεθεί η χώρα «εκτός Σένγκεν» να παραμένει διαρκώς στο παρασκήνιο.

Επιδιώκοντας να αποφορτίσει το κλίμα και να κλείσει ένα μέτωπο ισχυρής πίεσης, η Κυβέρνηση με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, συντονίζει την δράση κι επιταχύνει τις ενέργειες της, ώστε να είναι εγκαίρως έτοιμα τα πέντε hot spots, ως τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως έχει δεσμευθεί η χώρα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, με το Μαξίμου να καλεί παράλληλα τους ευρωπαίους να φανούν κι εκείνοι συνεπείς με τις δεσμεύσεις τους. Τσίπρας: θα κάνουμε "το μεγάλο άλμα" Σε άρθρο του για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση, για την οποία πάντως ως απαραίτητη προϋπόθεση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε την προβολή «λελογισμένων απαιτήσεων» από τους δανειστές, ώστε να υπάρξει ένας «έντιμος και λογικός συμβιβασμός».

Ο Πρωθυπουργός τονίζει ακόμη ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα επιταχύνει την ελάφρυνση του χρέους, στέλνοντας μήνυμα ότι «προχωρούμε στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, ξεπερνώντας την κρίση και ανακτώντας την κυριαρχία μας. Ξεκινάμε τον μεγάλο αγώνα για την Ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κοινωνικών πληγών, λειτουργώντας πάντα υπέρ των ευάλωτων και των πιο αδύναμων»

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share