Ο Μεγάλος Φάρος της Αλεξάνδρει?ας

ο ισχυρότερος φάρος που γνώρισε ποτέ ο κόσμος.

Με τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου απλώθηκαν στον κόσμο γενικότερες αντιλήψεις για την επιστήμη, τη γλώσσα, τη φιλοσοφία, τη σχεδίαση των πόλεων, τη δομική μηχανική και την αρχιτεκτονική των κτισμάτων. Μεταξύ άλλων ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε και την Αίγυπτο. Εκεί ζήτησε από τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη να του εκπονήσει τα σχέδια μιας μεγάλης πόλης, της Αλεξάνδρειας, κοντά στις εκβολές του Νείλου. Μεγαλεπήβολα έργα χρειάζονταν για την ολοκλήρωσή της, όπως μια διώρυγα που να ενώνει την πόλη με τον Νείλο, και ένα λιμάνι που να σχηματίζεται με τη σύνδεση πολλών μικρών νησιών. Η μεγαλύτερη από αυτές τις νησίδες λεγόταν Φάρος, κι εκεί επάνω χτίστηκε ο ισχυρότερος φάρος που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Έλληνες μηχανικοί.

Οι μηχανικοί της ελληνιστικής περιόδου ανέπτυξαν την επιστήμη των κατασκευών, εφευρίσκοντας γερανούς για την ανύψωση μεγάλων φορτίων με τροχαλίες βαθμιδωτών τροχών, μέσα στους οποίους κάποιοι περπατούσαν για να εξασφαλίσουν την περιστροφική κίνηση. Ο Φίλων ήταν ένας από τους μάγους της μηχανικής της Αλεξάνδρειας. Αυτός μάλλον εφεύρε την αλυσίδα των κάδων για την άντληση νερού, πραγματοποιώντας ένα τεράστιο βήμα στη τιθάσευση των φυσικών δυνάμεων. Αλεξάνδρεια.

Η Αλεξάνδρεια έγινε το κέντρο του ελληνικού κόσμου. Επειδή η ζωή σε αυτήν δε διακόπηκε έκτοτε, είναι περιορισμένα τα υπολείμματα των πρώτων κατασκευών. Είναι γνωστό, πάντως, ότι το αρχικό σχέδιο διαιρούσε την πόλη σε τέσσερα τμήματα, με τη διασταύρωση δύο μεγάλων λεωφόρων. Όσο ζούσε ο Μέγας Αλέξανδρος ιδρύθηκε μια μεγαλοπρεπής βιβλιοθήκη, γεμάτη θησαυρούς που δυστυχώς καταστράφηκε από πυρκαγιές, εσκεμμένα, κατά γενική άποψη. Κοντά σ αυτήν βρισκόταν το Μουσείο (το πρώτο πανεπιστήμιο της αρχαιότητας) όπου εργάστηκαν μεγάλοι επιστήμονες. Ο Φάρος.

Αφού σφυροκοπήθηκε από τη θάλασσα για χίλια πεντακόσια χρόνια, ο Φάρος καταστράφηκε εντελώς σ ένα σεισμό του 13ου μ.Χ. αιώνα. Ήταν ένα από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share