Σε τι διαφέρουν τα δάκρυα λύπης με τα δάκρυα χαράς;

100 δάκρυα στο μικροσκόπιο. Εχετε αναρωτηθεί πώς μοιάζουν τα δάκρυά σας όταν κλαίτε από τα γέλια, όταν κλαίτε από λύπη, όταν κλαίτε επειδή κάτι τέλειωσε για πάντα; Είναι εντελώς διαφορετικά.

Όπως οι νιφάδες του χιονιού και τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα δάκρυα δεν είναι ομοειδή. Μια μέρα η Rose – Lynn Fisher αναρωτήθηκε αν τα
δάκρυα της θλίψης έχουν διαφορετική εμφάνιση σε σχέση με τα δάκρυα της χαράς, έτσι άρχισε να τα εξερευνά.

Συγκέντρωσε 100 διαφορετικά δάκρυα και τα έβαλε κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Διαπίστωσε ότι τα δάκρυα που παράγει το μάτι μας για να λιπαίνεται είναι εντελώς διαφορετικά από τα δάκρυα που παράγουμε όταν κόβουμε κρεμμύδια. Ή όταν κλαίμε από στεναχώρια, ή από τα γέλια.

Σαν μια σταγόνα στον ωκεανό, κάθε ελάχιστη σταγόνα που φεύγει από το μάτι μας, έχει πάνω της έναν μικρόκοσμο της ανθρώπινης εμπειρίας. Το έργο της καλλιτέχνιδας ονομάζεται «Η τοπογραφία των Δακρύων».

Επιστήμονες, εξηγούν ότι υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι δακρύων: τα βασικά, τα αντανακλαστικά και τα ψυχικά (που προκαλούνται από τα συναισθήματα). Όλα τα δάκρυα περιέχουν οργανικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των ελαίων, τα αντισώματα και τα ένζυμα και αιωρούνται μέσα σε αλμυρό νερό. Διαφορετικοί τύποι των δακρύων έχουν διακριτά μόρια.

Τα συναισθηματικά δάκρυα έχουν ως βάση τις πρωτεΐνες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της νευροδιαβιβαστής λευκίνης εγκεφαλίνης, που είναι ένα φυσικό παυσίπονο που απελευθερώνεται όταν είμαστε αγχωμένοι.

Επιπλέον, τα δάκρυα ιδωμένα κάτω από το μικροσκόπιο μπορεί να έχουν διαφορετικά σχήματα και μορφές. Έτσι, ακόμη και τα ψυχικά δάκρυα με την ίδια χημική σύνθεση μπορεί να μοιάζουν πολύ διαφορετικά.

Πηγή

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share