Το ξέρατε πως τα ψηλοτάκουνα φορέθηκαν αρχικά από άνδρες; Διαβάστε το γιατί !!!

Τα τακούνια έχουν ταυτιστεί με τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα. Κι όμως, πρώτοι τα φόρεσαν άνδρες.

9ος αιώνας. Δείξε μου τα τακούνια σου να σου πω πόσο καλός στρατιώτης είσαι.

Οι άντρες είναι συνήθως πιο πρακτικοί, όσον αφορά την εμφάνισή τους. Διαλέγουν κυρίως
ρούχα και παπούτσια που θα τους κάνουν να νιώθουν άνετα και όχι μόνο ωραία.

Την ίδια νοοτροπία φαίνεται να είχαν οι Πέρσες στρατιώτες, που τον ένατο αιώνα ενσωμάτωσαν τακούνια στα παπούτσια τους, για λόγους διευκόλυνσης.

Συγκεκριμένα, οι έφιπποι χρειάζονταν παπούτσια, που να κρατάνε αντίσταση και να μη γλιστράνε από τον αναβολέα της σέλας. Τα τακούνια ήταν η λύση στο πρόβλημα τους και έτσι οι Πέρσες στρατιώτες έγιναν οι πρώτοι «τακουνοφόροι» στην ιστορία. Μάλιστα αυτοί που είχαν τα πιο γερά τακούνια, ήταν και καλύτεροι πολεμιστές, γιατί μπορούσαν να σταθούν όρθιοι πάνω στο άλογο για πολλή ώρα, σημαδεύοντας τον εχθρό. Τακούνι Περσών στρατιωτών

Την ίδια περίοδο τα τακούνια διαδόθηκαν και στην Ευρώπη, όταν μια ομάδα από Πέρσες διπλωμάτες ταξίδεψε στη γηραιά ήπειρο, προς αναζήτηση συμμάχων ενάντια στους Τούρκους. Τότε οι Ευρωπαίοι άντρες ενθουσιάστηκαν από τα ψηλοτάκουνα των Περσών και τα υιοθέτησαν κι εκείνοι στην εμφάνιση τους.

17ος αιώνας. Δείξε μου τα τακούνια σου να σου πω πόσο αριστοκράτης είσαι.

Τον 17ο αιώνα τα παπούτσια με τακούνια έγιναν το σύμβολο των αριστοκρατών στην Ευρώπη. Όλα ξεκίνησαν από το Λουδοβίκο τον 15ο, ο οποίος άρχισε να φοράει τακούνια για να δείχνει ψηλότερος. Το ύψος του ήταν 1,62 και μάλλον δεν ένιωθε άνετα, σε σχέση με τους υπόλοιπους άνδρες της εποχής, που ήταν ψηλότεροι. Έτσι, ο Λουδοβίκος πήρε τα μέτρα του. Αρχικά ξεκίνησε να φοράει τακούνια ύψους τεσσάρων ιντσών, στολισμένα με παραστάσεις μαχών, αλλά αργότερα υιοθέτησε τα κόκκινα τακούνια, τα οποία μετέτρεψε σε σύμβολο αριστοκρατίας.

Όσοι άντρες φορούσαν παπούτσια με κόκκινα τακούνια, σήμαινε αυτόματα ότι ανήκαν στον κύκλο του. Όταν τα τετράποντα τακούνια διαδόθηκαν και στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις, οι αριστοκράτες αναγκάστηκαν να ψηλώσουν τα δικά τους για να ξεχωρίζουν και να είναι σε όλα τους ανώτεροι. Λέγεται μάλιστα ότι η έκφραση well heeled, που σημαίνει «ευκατάστατος», έχει τις ρίζες της στην τακτική των αριστοκρατών να φοράνε ψηλά τακούνια.

Η νέα μόδα άρεσε και στις γυναίκες, που άρχισαν να φοράνε κι αυτές παπούτσια με τακούνια. Η διαφορά μεταξύ γυναικείου και αντρικού τακουνιού ήταν ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν λεπτά τακούνια, ενώ οι άντρες πιο χοντρά. Έναν αιώνα μετά, τα τακούνια είχαν γίνει αγαπημένο αξεσουάρ των γυναικών και οι άντρες αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν, για να διαφοροποιηθούν από το ασθενές φύλο.

Πηγή

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share