Ψάχνεις σπίτι; Όσα πρέπει να ρωτήσεις και να ελέγξεις πριν νοικιάσεις

Κι επειδή ο κύκλος μας δεν αγοράζει -αντίθετα πουλάει- οι περισσότεροι ψάχνουν να νοικιάσουν. Αν το έχεις περάσει ξέρεις ότι η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί μαραθώνια ή να λήξει με μια κάπως συμβιβαστική λύση.

Φυσικά, αυτό δεν το θέλουμε, γιατί το σπίτι μας είναι η προέκταση του εαυτού μας και είναι
βασικό να αισθανόμαστε καλά σε αυτό.

Συγκεντρώσαμε όσα πρέπει να ρωτήσεις και να ελέγξεις πριν νοικιάσεις. Ζημιές σε τοίχους-πάτωμα / ρωγμές. Κοίτα προσεκτικά τους τοίχους. Αν διαπιστώσεις τέτοιου είδους εμφανή ελαττώματα, για να κλείσεις το σπίτι, πρέπει να είσαι αποφασισμένος ότι θα τα αντιμετωπίσεις. Είπαμε, «έχει στυλ», είναι «παλιού τύπου», είναι «διατηρητέο», αλλά όχι και να σου πέσουν οι σοβάδες στο κεφάλι με τον πρώτο άνεμο.

Κατάσταση πριζών / ηλεκτρολογικός πίνακας/ καλωδίωση. Συμβουλέψου έναν ηλεκτρολόγο πριν το νοικιάσεις. Αν πέσεις σε περίπτωση ο προηγούμενος ενοικιαστής να έχεις κυριολεκτικά ξηλώσει τις πρίζες από τον τοίχο, συνεννοηθείτε όσο είναι νωρίς με τον ιδιοκτήτη για το ποιος θα αναλάβει το κόστος.

Θέα. Για πολλούς δεν είναι το παν, για άλλους εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα. Δεν έχουμε απαίτηση για Ακρόπολη και Λυκαβηττό στο πιάτο, αλλά έστω όχι «ακάλυπτο» ή «μπουγάδα γειτόνισσας στην απέναντι πολυκατοικία».

Φυσικό αέριο / (δυνατότητα για) νυχτερινό ρεύμα / ηλιακό θερμοσίφωνα. Μάθε τι υποστηρίζει το σπίτι και τις προθέσεις του ιδιοκτήτη αν επιθυμείς να κάνεις αλλαγές. Να εξηγούμαστε από την αρχή για να μην παρεξηγούμαστε…

Άδεια για σκύλο. Όχι, δεν γίνεται να υπογράψεις και μετά να του εμφανίσεις το Μπούμπη το σκύλο σου, μολοσσός στη ράτσα. Ο σκύλος σου μπαίνει από την αρχή στην εξίσωση.

Πάρκινγκ. Διευκρίνισε από την αρχή αν υπάρχει διαθεσιμότητα. Tip: Aν στην περιοχή υπάρχει πρόβλημα με το πάρκινγκ μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτό το χαρτί. Αν δεν προβλέπεται από τον ιδιοκτήτη, μπορείς να «πατήσεις» σε αυτό και να του ζητήσεις μείωση στην τιμή. Αν είναι στο πακέτο με το σπίτι, αλλά εσύ δεν το χρειάζεσαι γιατί π.χ. δεν οδηγείς, ζήτα μείωση με την προοπτική ότι θα νοικιάσει σε άλλον το πάρκινγκ.

Χαρτί από μηχανικό για απώλειες θέρμανσης. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν… Τα 4 πιο σημαντικά πριν νοικιάσεις Υγρασία: Όσο μπορείς διασφάλισε ότι το σπίτι δεν έχει κάποιο τρελό πρόβλημα με την υγρασία. Όχι, οι κιτρινοπράσινοι τοίχοι δεν είναι καλό σημάδι… Είναι από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα που δύσκολα θα ξεφορτωθείς αν τελικά νοικιάσεις το σπίτι.

Η περιοχή: Μην αγνοείς τη σημασία της περιοχής όχι μόνο την ευρύτερη, αλλά και τη γειτονιά σου. Είναι πιο σημαντικό από ό,τι σκέφτεσαι να ζεις σε ένα ωραίο περιβάλλον, το οποίο δεν θα αποφεύγεις με την προοπτική ότι θα τρέξεις να κλειστείς στο σπιτάκι σου. Έχει φούρνους, καθαριστήριο, σούπερ μάρκετ, πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς; Tip: Αν σ΄αρέσει υπερβολικά μια περιοχή ή συγκεκριμένη γειτονιά, ψάξε εκεί σπίτι. Ρώτα κάποιον φιλικό ιδιοκτήτη αν νοικιάζονται σπίτια στην περιοχή ή αν υπάρχει κάποιο κεντρικό σημείο στο οποίο αναρτώνται τα ενοικιαστήρια.

Ιδιωτικότητα: Μπορεί να μην εκτιμάς αυτή την αξία για την οποία γίνονται ολόκληρα δικαστήρια, αλλά πίστεψε μας θα μας ευγνωμονείς μετά που θέτουμε αυτό τον παράγοντα. Θες καλή ηχομόνωση, δεν θες ενοχλητικούς γείτονες, δεν θες η κυρά Κουλά από απέναντι να σου πει «Μωρέ βρείτε τα, δεν είναι σωστό να τσακώνεστε… Αν και εκεί που του είπες ότι γυρνάει αργά στο σπίτι, εγώ είμαι μαζί σου, να το ξέρεις!». Ωραία η «γειτονιά», ωραία η «οικογενειακή πολυκατοικία», αλλά γίνεται να μένω κάπου που κανείς δεν θα με ξέρει / σχολιάζει / κρίνει / κουτσομπολεύει;

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: Με κεφαλαία όπως του αρμόζει. Μην παραγνωρίζεις τον παράγοντα αυτό. Μη σκέφτεσαι «Έλα μωρέ, τι δουλειά έχει ο άνθρωπος μαζί μου;». Τα πάντα εξαρτώνται από αυτό. Η διακριτικότητα όταν κάνεις πάρτυ, η πρόθεση να κάνεις τροποποιήσεις στο σπίτι, η ανοχή στην πρώτη καθυστέρηση πληρωμής… Και καλύτερα από μακριά και αγαπημένοι, για να συνδυάσουμε και τον προηγούμενο παράγοντα. Δεν θες να μένεις από πάνω του και να σου πέφτει καρέκλα κάτω, να ανεβαίνει να ρωτάει αν του χάραξες το πάτωμα… Πηγή

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share