Η NASA εμβόλισε αστεροειδή και έγραψε ιστορία – Πότε θα μάθουμε αν πέτυχε η αποστολή

Το σκάφος-καμικάζι της NASA έπεσε με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα πάνω στον

αστεροειδή, στις 02:14 ώρα Ελλάδας.

Με επιτυχία προσέκρουσε πύραυλος της NASA στον αστεροειδή, με σκοπό να του αλλάξει την τροχιά, γράφοντας διαστημική ιστορία.

Σκοπός της αποστολής Dart της NASA είναι να δει πόσο δύσκολο θα ήταν να σταματήσει ένα μεγάλο διαστημικό βράχο από το να πλήξει τη Γη, κάτι που φαίνεται πως κατάφερε στο πείραμα που διεξήχθη χθες (26/9).

Ωστόσο, θα χρειαστεί αναμονή ημερών ως εβδομάδων μέχρι να μπορέσουν οι επιστήμονες να επιβεβαιώσουν πως η τροχιά του αστεροειδή πράγματι μεταβλήθηκε. Θα το κάνουν μέσα από τηλεσκόπια στη Γη, που θα παρατηρήσουν την διακύμανση της τροχιάς του μικρότερου αστεροειδή γύρω από τον μεγαλύτερο μετά την πρόσκρουση.

Η σύγκρουση πραγματοποιήθηκε περίπου 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, σε έναν αστεροειδή που ονομάζεται «Δίμορφος». Το σκάφος-καμικάζι, λίγο μικρότερο από αυτοκίνητο, έπεσε με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα πάνω στον αστεροειδή, την ώρα που προβλεπόταν (στις 02:14 ώρα Ελλάδας).

Ομάδες της NASA, που βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου αποστολής στο Μέριλαντ, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές τη στιγμή της πρόσκρουσης. Τα τηλεσκόπια, ανάμεσά τους το νέο υπερδιαστημικό παρατηρητήριο James Webb αλλά και το Hubble , επρόκειτο να εντοπίσουν το σύννεφο σκόνης ώστε να μπορέσουν να υπολογίσουν την ποσότητα της ύλης που εκτινάχθηκε.

«Εισερχόμαστε σε νέα εποχή, στην οποία δυνητικά έχουμε τη δυνατότητα να προστατευτούμε από την σύγκρουση με επικίνδυνους αστεροειδείς», συνόψισε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια πλανητικών επιστημών στη NASA.

Ξανά το 2024

Το ευρωπαϊκό σκάφος Ήρα, που αναμένεται να εκτοξευτεί το 2024, θα παρατηρήσει από κοντά τον Δίμορφο το 2026, για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της πρόσκρουσης και να μετρηθεί, για πρώτη φορά, η μάζα του αστεροειδούς.

Οι αστεροειδείς έχουν επιφυλάξει εκπλήξεις για τους επιστήμονες στο παρελθόν. Το 2020, το αμερικανικό σκάφος Osiris-Rex παρεισέφρησε βαθύτερα από ό,τι αναμενόταν στην επιφάνεια του αστεροειδή Μπένου. Η ακριβής σύνθεση του Δίμορφου δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής.

«Αν ο αστεροειδής αντιδράσει στην πρόσκρουση του DART με τρόπο εντελώς απρόβλεπτο, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει να επανεξετάσουμε αν η κινητική πρόσκρουση είναι τεχνική που μπορεί να έχει γενική εφαρμογή», επισήμανε ο Τομ Στάτλερ, επιστημονικός επικεφαλής της αποστολής.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share