Η ανάπτυξη φέρνει νέα μέτρα στήριξης το 2023 – Ποιοι οι ωφελούμενοι

Συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι δραστηριοποιούνται σε κλάδους με μειωμένο ΦΠΑ, αναμένεται να επωφεληθούν από τα μέτρα

στήριξης 2,5 δισ. ευρώ που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για το επόμενο έτος.

Νέα και ίσως μόνιμα μέτρα ελαφρύνσεων επιφέρει η καλή πορεία της οικονομίας (με προβλεπόμενη ανάπτυξη 6%) για το 2023. Η κυβέρνηση διαθέτει επιπλέον περίπου 2,5 δις. Ευρώ, ένας δημοσιονομικός χώρος ο οποίος αναμένεται να καλύψει το επόμενο πακέτο στήριξης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, άμεσα αναμένεται η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, γεγονός που αναμένεται να συγκρατήσει τις τιμές των προϊόντων, ενώ ευχάριστα είναι τα νέα και για το φυσικό αέριο, καθώς η τιμή του πέφτει διεθνώς.

Υπό αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχουν πέσει τρία νέα μέτρα:

  • Αναδρομικά συνταξιούχων

Βάσει αποφάσεων του ΣτΕ , το κράτος πρέπει να να πληρώσει αναδρομικά σε 200.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει, για τις περικοπές του 2012. Στόχος είναι να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, με την απόδοση των οφειλών του κράτους στους συνταξιούχους.

  • Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θεάματα, γυμναστήρια και σχολές χορού, αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι και τα τέλη του 2023.

  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος, που αποτελεί ένα υπόλοιπο της υπερφορολόγησης που επέβαλλαν τα μνημόνια, επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργησή του σε δύο δόσεις, η μία το 2023 και η δεύτερη την επόμενη χρονιά.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share