Φωτοβολταϊκά στη στέγη με επιδότηση 60%

Με υψηλή επιδότηση της τάξης του 60% θα χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη για τα νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα αφορά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ που θα συνδυάζονται με αποθήκευση (μπαταρίες), ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να βγει σε διαβούλευση και ο οδηγός του προγράμματος.

Το ΥΠΕΝ προωθεί δύο ακόμη προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ένα για μονάδες αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, και ένα για την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων των δήμων που θα στοχεύει στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον μέτρα λαμβάνονται για διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου και για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, με τρεις βασικές κατευθύνσεις: Περισσότεροι σταθμοί με βάση τις υφιστάμενες δυνατότητες, fast track για αναβάθμιση δικτύου και υποδομές αποθήκευσης.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 10 γιγαβάτ σε λειτουργία και 12 γιγαβάτ που δέσμευσαν ηλεκτρικό χώρο με προσφορές σύνδεσης. Αρα το σύνολο ανέρχεται στα 22 γιγαβάτ, επομένως πρέπει να σχεδιαστεί ποια θα είναι η συνέχεια, και η ουσία είναι ότι τα έργα με προσφορές σύνδεσης πρέπει να είναι υλοποιήσιμα.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share