Οικονόμου για Σεπόλια: Η ΕΛΑΣ, πέραν κάθε αμφιβολίας, κάνει τη δουλειά της με άψογο τρόπο

«Μιλάμε για σωρεία εγκλημάτων. Δεν μιλάμε για πολιτική», υπογράμμισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, αναφερόμενος στη

φρικιαστική υπόθεση βιασμού του 12χρονου κοριτσιού στα Σεπόλια.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, «με άψογο τρόπο, με επαγγελματισμό, με αρτιότητα, με μυστικότητα, χωρίς σκιές και πέραν πάσης αμφιβολίας».

«Oι κακουργηματικές πράξεις, για τις οποίες κατηγορείται ο 53χρονος από τον Κολωνό, αναμφισβήτητα προκαλούν αποτροπιασμό και φρίκη σε όλους μας. Μιλάμε για σωρεία εγκλημάτων. Δεν μιλάμε για πολιτική. Δεν μπορεί η φρικώδης υπόθεση παιδεραστίας, που μας σοκάρει όλους, να αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, και τόνισε ότι «η αστυνομία έκανε και κάνει τη δουλειά της. Η Δικαιοσύνη επίσης».

«Εκτιμώ ότι τα κόμματα και το κοινοβούλιο θα πρέπει να προβληματιστούν, με αφορμή την υπόθεση και τις μορφές εγκληματικότητας που μας αιφνιδιάζουν. Ταυτόχρονα, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο ήρεμοι, γιατί στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και του ποινικού κώδικα που βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα μας, οι κατηγορούμενοι, αφού καταλογιστεί η ενοχή τους στο ακροατήριο, θα καταδικαστούν στην έσχατη των ποινών», είπε ο Λευτέρης Οικονόμου και τόνισε ότι «η ΕΛΑΣ κάνει τη δουλειά της, με άψογο τρόπο, με επαγγελματισμό, με αρτιότητα, με μυστικότητα, χωρίς σκιές και πέραν πάσης αμφιβολίας».

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην ποινική αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων.

«Ας ξεκαθαρίσουμε και άλλο ένα κομμάτι. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας, που προώθησε η κυβέρνηση, με νόμο του 2021, έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές, για τέτοιου είδους αδικήματα και μπορεί να φτάνουν μέχρι και ισόβια. Προστέθηκε στη διάταξη του βιασμού περίπτωση τέλεσης αδικήματος σε βάρος ανηλίκου, με προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη και η ποινή έγινε πολύ πιο αυστηρή, από ό,τι ήταν μέχρι τότε. Αντιμετωπίζονται πλέον ως κακούργημα, οι γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους. Το αδίκημα τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του. Προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκων. Διευρύνθηκε η προστασία των ανηλίκων, με επέκταση της υποχρέωσης εποπτείας και σε ανηλίκους, άνω των 15 ετών, ενώ στην επιβαρυντική περίπτωση των γονέων ή επιτρόπων, καταργείται η δυνατότητα επιβολής της χρηματικής, ως μοναδικής ποινής», είπε ο Λευτέρης Οικονόμου.

Η αναφορά του υφυπουργού στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και τις διαμαρτυρίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση. «Σας είπα ότι αυτά τα σκληρά εγκλήματα δεν αποτελούν μορφή πολιτικής αντιπαράθεσης. Αναφέρομαι σε πραγματικά γεγονότα, χωρίς καμία σκιά», επέμεινε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Λευτέρης Οικονόμου επισήμανε πως στα δεδομένα της όλης συζήτησης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση, με έξαρση εγκλημάτων που έχουν σχέση και με την ενδοοικογενειακή βία, με ασέλγειες σε βάρος ανηλίκων». Κατά συνέπεια, είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, πρέπει να δούμε πως θα αποτρέπονται προληπτικά τέτοιες περιπτώσεις και όχι αφού τελεστούν τα αδικήματα, δηλαδή κατασταλτικά.

«Θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι», είπε, «ώστε να λάβουμε κάποιες αποφάσεις για πιο άρτια και ουσιώδη στήριξη των θυμάτων. Διότι επιχειρείται και ένας κανιβαλισμός, πολλές φορές. Οι κομματικές αψιμαχίες δεν στηρίζουν τις άμυνες της Πολιτείας και της κοινωνικής συγκρότησης, απέναντι σε τέτοιου είδους αποτρόπαιες εγκληματικές συμπεριφορές».

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share