Bitcoin: Κινήσεις πέριξ των 16.500 δολαρίων

Μικρά κέρδη καταγράφει το Bitcoin με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα να προσπαθεί να κρατήσει τα 16.500 δολάρια, μετά την τριήμερη πτώση του.

Το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 16.425 δολάρια με τη συνολική του κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 321 δισ. ευρώ.

Το Bitcoin καταγράφει πτώση σχεδόν 63% από τις αρχές του 2022, ενώ χάνει 79% από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που ήταν τον Νοέμβριο του 2021.

Τα κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια ως όχημα για την οικονομική ενίσχυση των χρηστών τους. Οι οπαδοί τους προωθούν τα ψηφιακά νομίσματα μέσω δικτύων υπολογιστών που πιστοποιούν τις συναλλαγές και όχι μέσω μιας κεντρικής αρχής όπως είναι μια τράπεζα. Τα παρουσιάζουν ως το μέσον που δίνει σε ανθρώπους κάθε προέλευσης πρόσβαση σε έναν μετασχηματισμένο πλούτο εκτός του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ολες αυτές υποτίθεται ότι είναι οι αρχές ισοτιμίας που διέπουν τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων. Η πρόσφατη κατάρρευσή της, όμως, έφερε στο φως ένα χάσμα ανισότητας: τη στιγμή που οι υπάλληλοι των εταιρειών κρυπτογραφημένων αξιών χάνουν τις θέσεις εργασίας τους και οι συνήθεις επενδυτές καταγράφουν τεράστιες ζημίες, τα υψηλόβαθμα στελέχη της νέας βιομηχανίας παραμένουν μάλλον αλώβητα. Κανένας από όσους επένδυσαν σε κρυπτονομίσματα δεν έχει αποφύγει πλήρως τις συνέπειες της πτώσης τους. Μια μικρή ομάδα τιτάνων της βιομηχανίας, ωστόσο, συγκέντρωσε γιγάντιο πλούτο όταν οι τιμές τους εκτοξεύονταν στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Διαθέτουν έτσι ένα αξιοζήλευτο «μαξιλάρι».

Πολλοί από αυτούς αγόρασαν bitcoin, ether ή και κάποια άλλα πριν από χρόνια, όταν οι τιμές τους ήταν ασήμαντες σε σύγκριση με τις τρέχουσες. Κάποιοι κλείδωσαν τα κέρδη τους γρήγορα πουλώντας μέρος των κρυπτογραφημένων επενδύσεών τους. Και κάποιοι άλλοι δημιούργησαν και διαχειρίστηκαν εταιρείες κρυπτογραφημένων αξιών που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο και τελικά ρευστοποίησαν τις μετοχές τους ή επένδυσαν σε ακίνητα.

Οι ερασιτέχνες επενδυτές, αντιθέτως, εισέρρευσαν μαζικά στην αγορά των κρυπτονομισμάτων στη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι τιμές τους είχαν ήδη αρχίσει να εκτοξεύονται στα ύψη. Κάποιοι από αυτούς διοχέτευσαν στη νέα επένδυση τις οικονομίες μιας ζωής μένοντας, έτσι, εκτεθειμένοι και ευάλωτοι σε περίπτωση κατάρρευσης. Χιλιάδες έσπευσαν να βρουν δουλειά σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων νομίζοντας πως είχαν βρει το εισιτήριο για να πλουτίσουν. Και τώρα, πολλοί από αυτούς έχουν δει τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζονται ή έχουν χάσει και τις δουλειές τους.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share