Ιράν: Γνωστή ηθοποιός ποζάρει χωρίς μαντήλα -«Γυναικα, Ζωή, Ελευθερία»

Ιράν: Η κορυφαία ηθοποιός Ταρανέχ Αλιντουστί που έπαιξε στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ο Εμποράκος» 

Κορυφαία Ιρανή ηθοποιός δημοσίευσε μια εικόνα της στο Instagram χωρίς μαντήλα για να δηλώσει αλληλεγγύη στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η Tαρανέχ Αλιντουστί, γνωστή για τον ρόλο της στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ο Εμποράκος» κρατούσε επίσης μια ταμπέλα που έγραφε «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στα κουρδικά.

Το σύνθημα έχει γίνει κοινή κραυγή συγκέντρωσης μεταξύ των διαδηλωτών. Οι διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Mάχσα Αμίνι στην αστυνομία μπαίνουν στην έβδομη εβδομάδα τους.

Η 22χρονη πέθανε αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης, κατηγορούμενη οτι παραβίασε τους αυστηρούς κανόνες του Ιράν που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή ισλαμική μαντίλα.

HTTPS://WWW.INSTAGRAM.COM/P/CKWBQRKRAMU

Η Αλιντουστί είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ηθοποιούς του Ιράν και έχει περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. Πρωταγωνίστησε στην ταινία «The Salesman» η οποία το 2016 κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Στο παρελθόν έχει ορκιστεί να παραμείνει εντός του Ιράν με οποιοδήποτε τίμημα και έχει σταματήσει την καριέρα της για να στηρίξει τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στην καταστολή των διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τοπικοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τουλάχιστον 328 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 14.800 έχουν τεθεί υπό κράτηση. Η ανάρτησή της είναι η τελευταία χειρονομία υποστήριξης στους διαδηλωτές από κορυφαίες μορφές των τεχνών και του αθλητισμού του Ιράν.

Τον περασμένο μήνα, ο Ιρανός αστέρας ποδοσφαιριστής Σαρντάρ Αζμούν υποστήριξε τους διαδηλωτές εν μέσω αυξανόμενης βίας από την κυβέρνηση. Ο επιθετικός της «Μπάγερ Λεβερκούζεν» καταδίκασε τις δυνάμεις ασφαλείας σε ένα άρθρο του στο Instagram, λέγοντας: «Ντροπή σας που σκοτώνετε εύκολα τους ανθρώπους και τις γυναίκες του Ιράν. Ζήτω οι Ιρανές!»


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share