ΟΗΕ σε Έλον Μασκ: Τον καλεί να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο ΟΗΕ καλεί τον Έλον Μασκ να διασφαλίσει ότι το Twitter σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το, ο AFP επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τερκ προέτρεψε τον νέο ιδιοκτήτη του Twitter, Έλον Μασκ να διασφαλίσει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έχει κεντρικό ρόλο στο κοινωνικό δίκτυο, σε ανοιχτή επιστολή που εξέδωσε το Σάββατο (5/11).

«Όπως όλες οι εταιρείες, το Twitter πρέπει να κατανοήσει τις βλάβες που συνδέονται με την πλατφόρμα του και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Ο σεβασμός των κοινών μας ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να θέτει τις προστατευτικές “μπάρες” για τη χρήση και την εξέλιξη της πλατφόρμας. Εν ολίγοις, σας προτρέπω να διασφαλίσετε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έχουν κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του Twitter υπό την ηγεσία σας», έγραψε ο Τερκ.

Twitter: Απολύσεις μέσω e-mail από τον Μασκ

Υπενθυμίζεται ότι μέσω ενός e-mail ο Έλον Μασκ ξεκίνησε να απολύει εργαζόμενους, με το οποίο τους ενημερώνει ότι θα βρίσκονται σε περίοδο «μη εργάσιμης ειδοποίησης».

Υπολογίζεται ότι περίπου 3.700 εργαζόμενοι (από τους 7.500 που εργάζονται συνολικά στην εταιρεία) θα χάσουν την δουλειά τους μετά ωστόσο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις απολαβές τους μέχρι και τον Φεβρουάριο λόγω των αυστηρών νόμων της Καλιφόρνια για το προσωπικό των επιχειρήσεων.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα βρίσκεστε σε μια περίοδο μη εργάσιμης ειδοποίησης και η πρόσβασή σας στα συστήματα του Twitter θα απενεργοποιηθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων το προειδοποιητικό μέιλ που έλαβαν οι εργαζόμενοι.

Ορισμένοι υπάλληλοι ξύπνησαν την Παρασκευή και διαπίστωσαν ότι είχε απενεργοποιηθεί η πρόσβαση τους φορητούς υπολογιστές τους και είχαν κλειδωθεί οι λογαριασμοί τους στο gmail όπως ο Chris Younie «Λοιπόν, αυτό δεν φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Δεν είναι δυνατή η σύνδεση στα email. Το Mac δεν θα ενεργοποιηθεί», ανέφερε σε ανάρτησή του.

Σύμφωνα με τον Guardian, εργαζόμενος είπε ότι η πλατφόρμα δεν μπορούσε να «λειτουργήσει κανονικά» την Παρασκευή, επειδή τόσα πολλά μέλη του προσωπικού είχαν αποκλειστεί από τους λογαριασμούς τους.

Ακολούθησαν περισσότερες αναρτήσεις εργαζομένων που γνωστοποιήσαν ότι έχασαν τη θέση τους στην εταιρεία:

Κλείνουν τα γραφεία του Twitter ενόψει του μεγάλου κύματος απολύσεων

Μετά την εξαγορά του από τον Έλον Μασκ την προηγούμενη εβδομάδα, το Twitter κλείνει σήμερα Παρασκευή τα γραφεία του, ενόψει των μαζικών απολύσεων που σχεδιάζει, οι οποίες μπορεί να διχάσουν το προσωπικό.

«Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια κάθε εργαζομένου καθώς και εκείνη των συστημάτων και των δεδομένων του Twitter, τα γραφεία μας θα κλείσουν προσωρινά και θα ανασταλεί κάθε πρόσβαση μέσω καρτών» ανέφερε η καλιφορνέζικη εταιρεία σε ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι θα ενημερωθούν μέσω e-mail εάν καταργείται ή όχι η θέση τους. Δεν διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός των απολύσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post ο Μασκ σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 50% των 7.500 υπαλλήλων της εταιρείας. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία, διέλυσε το διοικητικό συμβούλιο και απέλυσε τον γενικό διευθυντή και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.

Για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας υπερχρέωσε την εταιρεία, η οικονομική υγεία της οποίας ήταν ήδη ευθραυστη, καθώς κατέγραφε σημαντικό έλλειμμα στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Σύναψε επίσης δανειακές συμβάσεις ύψους 13 δισεκ. δολαρίων, οι οποίες θα πρέπει να αποπληρωθούν από το Twitter και όχι από τον ίδιο.

Μία από τις βασικές ιδέες που προωθεί για να αυξηθούν τα έσοδα είναι η συνδρομή ύψους 8 δολαρίων τον μήνα για τους χρήστες που θέλουν να επαληθεύσουν τον λογαριασμό τους, να μην βλέπουν πολλές διαφημίσεις και να αποκτήσουν διάφορα άλλα πλεονεκτήματα. Το σχέδιο αυτό προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, ιδίως μεταξύ των χρηστών που διέθεταν ήδη «πιστοποιημένο» λογαριασμό.

Ο Μασκ βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με τη δυσπιστία των διαφημιστών και την ανησυχία τους ότι μπορεί να χαλαρώσει ο έλεγχος του περιεχομένου της πλατφόρμας. Πολλοί όμιλοι έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν τη διαφημιστική δαπάνη τους στο Twitter όπως η αμερικανική εταιρεία του αγροτοδιατροφικού τομέα General Mills και οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Volkswagen.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share