Στα 8 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των ελληνικών startups

Σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική αξία των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ποσό που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην περιοχή της

Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά τη Ρουμανία.

Τα «ηνία» διατηρούν 10 νεοφυείς εταιρείες –κάποιες εκ των οποίων δεν είναι πλέον startups, αφού βρίσκονται σε ώριμα στάδια ανάπτυξης–, με τη συνολική τους αξία να προσεγγίζει κατά μέσον όρο τα 5,8 δισ. ευρώ.

Αυτό αναφέρει η έκθεση «Startups in Greece 2022/2023», η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital και η οποία για πρώτη φορά δημοσιοποιεί τη λίστα με τις 10 εταιρείες τεχνολογίας που έχουν την υψηλότερη αποτίμηση βάσει ενός εύρους εκτιμήσεων της αξίας τους.

Ετσι, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Viva Wallet η οποία –ύστερα και από ένα διάστημα πολύμηνων και σκληρών διαπραγματεύσεων– ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την εξαγορά από την αμερικανική JP Morgan του 48,5%.

Η έρευνα τοποθετεί την αξία της εταιρείας μεταξύ 1,7-2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αποτελεί επίσημα και την πρώτη unicorn εταιρεία (εταιρεία τεχνολογίας με αξία άνω του 1 δισ). Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται πως κινείται και η εξίσου ώριμη εταιρεία τεχνολογίας Skroutz, της οποίας η αξία, σύμφωνα με την έρευνα, έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ έπεται η Persado με την αξία της να διαμορφώνεται μεταξύ 700 εκατ. – 1,2 δισ. ευρώ.

Ως soonicorn χαρακτηρίζονται startups σαν την εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground, της οποίας η αξία προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Workable με αποτίμηση που κυμαίνεται μεταξύ 300-500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως κατά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της Blueground ύψους 180 εκατ. δολ. (εκ των οποίων 40 εκατ. δολ είναι δανειακή χρηματοδότηση) που ανακοινώθηκε το 2021, η αποτίμηση της εταιρείας ξεπέρασε τα 700 εκατ. ευρώ.

Στον συγκεκριμένο γύρο, που είναι και ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της εταιρείας (series C) συμμετείχε και το κρατικό fund ADQ του Αμπου Ντάμπι. Την 6η θέση καταλαμβάνει η εταιρεία ευέλικτου leasing αυτοκινήτων FlexCar με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 200-300 εκατ. ευρώ, ενώ με αποτίμηση κοντά στα 100-200 εκατ. ευρώ ακολουθεί η Hellas Direct.

Τέλος, τις 3 τελευταίες θέσεις της κατάταξης με αποτίμηση 100-150 εκατ. ευρώ καταλαμβάνουν η Spotawheel, η TileDB και η εταιρεία τεχνολογίας παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (fintech) Plum.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share