Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία μέρα για τις αιτήσεις στο mythermansi

Επίδομα Θέρμανσης: Ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1,1 εκατομμύριο αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος, την προκαταβολή του οποίου θα δουν πολύ σύντομα

οι παλαιοί δικαιούχοι. 

Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης αφού λήγει σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή τους μέσω της πλατφόρμας www.aade.gr/mythermansi

Ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1,1 εκατομμύριο αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος, την προκαταβολή του οποίου θα δουν πολύ σύντομα οι παλαιοί δικαιούχοι.

Σε τρεις δόσεις η πληρωμή

Επίσης στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν χρήματα όσοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή θα γίνει σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • Έως την 21η Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου.
  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2023.

Οι πληρωμές

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης προβλέπονται δύο βασικές αλλαγές, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, το ελάχιστο ύψος επιδόματος ορίζεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ, με προσαύξηση για τους πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ. Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1). Στις περιοχές αυτές ανήκουν πολλές περιοχές όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Καρπενήσι κ.α. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Οι καινούριοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης, φαίνεται πως είναι οι κερδισμένοι καθώς το επίδομα μπορεί να φτάσει και τα 1.600 ευρώ.

Να σημειωθεί, πως, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκαταβολή του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης προβλέπεται μόνο για όσους πήραν και πέρσι το επίδομα, καθώς θεωρητικά οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς.

Δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • ή βιομάζα (πέλετ)
  • ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share