Κορονοϊός: Οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για τη μετάλλαξη Κράκεν

Σε έξαρση είναι οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος – Τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε ανοδική τροχιά με την

αύξηση να αφορά κυρίως στις ηλικίες 5-14 ετών, η θετικότητα του ιού γρίπης παραμένει υψηλά – Η λοίμωξη Covid-19 παρουσιάζει επίσης αύξηση – Τι λέει στο Newsbomb.gr o Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος

Την ανησυχία τους σχετικά με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, Κράκεν (XBB.1.5) που εξαπλώνεται γρήγορα στις ΗΠΑ και απειλεί να προκαλέσει νέα κύματα μόλυνσης εκφράζουν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα ανέφερε για την Κίνα στο Newsbomb.gr ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, δεν τον ανησυχεί η Όμικρον και τα μέτρα που παίρνει η Ευρώπη είναι προληπτικά και περισσότερο πολιτικά, αλλά χρειάζεται επιτήρηση και συνεργασία με τον ΠΟΥ για να μην αποτελέσει εκκολαπτήριο νέων στελεχών.

Σύμφωνα με τον γιατρό, η έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού σε συνδυασμό με την γρίπη πιέζουν το ΕΣΥ.

Συμπλήρωσε επίσης ότι στην κοινότητα αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με πιο επικίνδυνο τον RSV. «Ήταν κάτι που είχαμε προβλέψει», λέει.

Politico: Η μετάλλαξη Kraken θα έρθει στην Ευρώπη

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, για την Ευρώπη υπάρχουν καλά και κακά νέα. Τα κακά είναι ότι η Kraken είναι πιο μεταδοτική, ωστόσο, τα καλά είναι ότι η Γηραιά ήπειρος έχει κάποιο χρόνο να προετοιμαστεί.

«Είναι πιθανό να αυξηθούν τα κρούσματα λόγω της παραλλαγής, αλλά όχι εντός του επόμενου μήνα, καθώς επί του παρόντος εντοπίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σε πρόσφατη αξιολόγησή του, σύμφωνα με το Politico.

Την Τετάρτη, μια εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ, η Maria Van Kerkhove δήλωσε ότι ο οργανισμός ανησυχεί για το πόσο γρήγορα η παραλλαγή αντικαθιστά άλλες που κυκλοφορούν. Στις ΗΠΑ, αυξήθηκε από το 4% των κρουσμάτων, στο 40% μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τον συντονιστή της αντίδρασης COVID-19 του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση.

Το ECDC γράφει ότι ο αυξημένος ρυθμός εξάπλωσης οφείλεται πιθανότατα στην ικανότητα του XBB.1.5 να παρακάμπτει την προστασία που έχει δημιουργηθεί από προηγούμενες λοιμώξεις ή τον εμβολιασμό. Έχει επίσης μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike – το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα του ξενιστή – η οποία μπορεί να παρέχει κάποιο πλεονέκτημα.

Που έχει εντοπιστεί

Προς το παρόν, η υποπαραλλαγή είναι απλώς ένα στίγμα στο ραντάρ της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, δήλωσε το ECDC, αν και έχει εντοπιστεί στη Δανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το XBB.1.5 εξαπλώνεται με επιθετικό ρυθμό, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες.

Όπως σημειώνει το Politico, επειδή η υποπαραλλαγή σαρώνει στις ΗΠΑ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σύντομα στο μάτι του κυκλώνα. «Μεγάλες διαφορές στην κυκλοφορία της παραλλαγής έχουν παρατηρηθεί μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας», γράφει το ECDC.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share