Κρήτη: Οι ειδικοί μιλούν για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις

Σεισμός Κρήτη: Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τη σεισμική δραστηριότητα – Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Λασιθίου η συνεχής σεισμική δραστηριότητα από το πρωί της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου.

Οι σεισμοί των 3,1 Ρ, των 3,8 και 4,2 Ρίχτερ είχαν επίκεντρο τα 36 με 38 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου σε θαλάσσια περιοχή, γεγονός ευτυχές καθώς η θάλασσα και η απόσταση του επίκεντρου από τα μεγάλα αστικά κέντρα προστατεύουν ακόμη και στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.

Ο Καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε στην ΕΡΤ πώς «Οι τελευταίοι δύο σεισμοί που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (9/1), εντάσσονται σε μια σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται από τις 28 Δεκεμβρίου και έχει δώσει την μεγαλύτερη – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – δόνηση, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, στις 30 Δεκεμβρίου.»

Μάλιστα εκτίμησε ότι «Τις επόμενες ημέρες μπορεί να σημειωθεί μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή, που είναι πιθανό να κυμανθεί γύρω στα 5 Ρίχτερ, όμως αυτό το ενδεχόμενο δεν προκαλεί ανησυχία ως προς τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για τους κατοίκους του νησιού.»

Ωστόσο ο ίδιος φάνηκε καθησυχαστικός καθώς «η σεισμική αυτή δραστηριότητα εξελίσσεται στη θάλασσα και σε μεγάλη απόσταση, 35 – 40 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές του νησιού, κάτι που αποτελεί “ασπίδα προστασίας”».

Στο τέλος ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την πορεία του φαινομένου, που παρακολουθείται από τους σεισμολόγους και προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, χωρίς, πάντως, να δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία για το νησί και τους κατοίκους του.

Λέκκας στο Newsbomb.gr

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέλυσε το επίκεντρο που δίνει συνεχείς σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ώρες, αλλά φάνηκε αρκετά εφησυχαστικός λόγω του επίκεντρου.

«Είναι μια διέγερση εκεί σε ένα ρήγμα στη λεγόμενη «οπιστάφρο» με σεισμούς μέχρι 4,5 Ρίχτερ. Γενικά δεν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό. Και να εκδηλωθεί μεγαλύτερος είναι αρκετά μακριά από τις κατοικημένες περιοχές και δεν θα επηρεαστούν καθόλου», είπε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος, τονίζοντας ότι «Δεν εμπνέει καμία ανησυχία».

Σχετικά με την ετοιμότητα των κατοίκων λόγω των συχνών σεισμών που περιτριγυρίζουν το νησί ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι συστάσεις δίνονται αλλά «δεν είναι σεισμός που θα προκαλέσει ζημιές. Είναι 30 χιλιόμετρα βόρεια.»

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share