Το Politico στη Θεσσαλονίκη: Πώς αντέδρασε η πόλη στη σύλληψη της Εύας Καϊλή;

Από τη Θεσσαλονίκη γράφει σήμερα (27/1) ο Nick Vinocur του Politico τη στήλη Brussels Playbook , μία από τις πιο επιδραστικές του ευρωπαϊκού Τύπου.

«Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι μια πολυσύχναστη, κοσμοπολίτικη πόλη με νόστιμο φαγητό, διεφθαρμένους πολιτικούς και μια βαθιά, σκοτεινή ιστορία. Τη λατρεύω αν όμως με φαντάζεστε να πίνω ρακί στον ήλιο της Μεσογείου, ξανασκεφτείτε το. Ο καιρός θυμίζει Βρυξέλλες» ξεκινάει τη στήλη του ο Vinocur.

Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για εκλογές αργότερα φέτος, ο δημοσιογράφος του Politico συνάντησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα στο τεράστιο γραφείο του με θέα την ανατολική Μεσόγειο.Μιλήσαμε για το πώς αντέδρασε η πόλη στη σύλληψη της Εύας Καϊλή, η οποία κατάγεται από αυτήν την πόλη. Την εξελισσόμενη στάση των Ελλήνων απέναντι στην ΕΕ. Και τα μεγάλα σχέδια του Ζέρβα για την πόλη — συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκαίνουργιου συστήματος μετρό και ενός μουσείου Ολοκαυτώματος.

Ο Ζέρβας δήλωσε «σοκαρισμένος» από την είδηση της σύλληψης του Καϊλή στις αρχές Δεκεμβρίου, μεταφέρει ο δημοσιογράφος. «Εξακολουθώ να είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να δείχνουν μηδενική ανοχή στη διαφθορά». Αλλά η υπόθεση δεν πρέπει να αντανακλά την ίδια τη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε. Οι ντόπιοι βλέπουν τη σύλληψη του Καϊλή ως «κακή υπόθεση», αλλά κάτι που συνέβη «εκτός των ορίων της πόλης».

Στη συνέχεια στο κείμενο της στήλης τίθεται το ερώτημα «αν πρόκειται για μια τοπική παράδοση;» και αυτό γιατί, όπως σημειώνεται, «η Καϊλή, η οποία έχει προφυλακιστεί με την κατηγορία της διαφθοράς, είναι η τελευταία από τους πολιτικούς που κατάγονται απο τη Θεσσαλονίκη που εμπλέκεται σε κάποιο σκάνδαλο: ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο πρώην υπουργός Άμυνας που φυλακίστηκε για διαφθορά, είχε καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, και το ίδιο ισχύει για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον πρώην δήμαρχο το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί σε σκανδαλώδεις υποθέσεις. «Αλλά αυτό δεν έχει κάνει με το πολιτικό DNA της πόλης» υποστηρίζει ο Ζέρβας. “Στην πραγματικότητα τα προβλήματα οφείλονται στην κεντρική κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Αν μη τι άλλο, η περίπτωση του Καϊλή θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη δυσπιστία προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, επέμεινε ο Ζέρβας «Αυτό είναι ένα θέμα που αμφισβητεί την αξιοπιστία και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί σε μια δύσκολη περίοδο… το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι αργή στις αντιδράσεις της, δεν βοηθάει».

Ο δημοσιογράφος, στη συνέχεια, αναφέρεται στα σχέδια επανεκλογής του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη θέση του δημάρχου της Θεσσαλονίκης: «Ανακάμπτοντας από την πανδημία, η πόλη του 1 εκατομμυρίου κατοίκων προσελκύει ξένες επενδύσεις ανάμεσα στις οποίες αυτές των Deloitte, Accenture και Pfizer, της οποίας ο διεθύνων σύμβουλος Αλμπέρτ Μπουρλά, κατάγεται από την πόλη. Ο Ζέρβας δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει την δεύτερη θητεία του για να ολοκληρώσει το έργο του Μετρό και να ιδρύσει μουσείο για το Ολοκαύτωμα».

Κάνοντας λόγο για «τα φαντάσματα της Θεσσαλονίκης» ο συντάκτης του Politico σημειώνει ότι «οι Εβραίοι ήταν κάποτε η πλειοψηφία στη Θεσσαλονίκη και είχαν μια μεγάλη κοινότητα όταν οι Ναζί κατέλαβαν την πόλη το 1941. Μόνο το 4% των Εβραίων της πόλης επέζησαν. Μετά από 80 χρόνια, όμως, το μουσείο για το Ολοκαύτωμα ακόμα δεν έχει ιδρυθεί.

Ο Ζέρβας απέδωσε την καθυστέρηση στην γραφειοκρατεία και στο γεγονός ότι τα σχέδια για το μουσείο έπρεπε να αναθεωρηθούν από την διοίκησή του». «Όσο για το μετρό… αυτό καθυστερεί γιατί το υπέδαφος της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτο με αρχαιότητες. Δίκαιο ως επιχείρημα αλλά τα καλύτερα δημόσια μέσα μεταφοράς δεν μπορούν να καθυστερήσουν. Το κυκλοφοριακό είναι συνεχές. Ευτυχώς όλα τα ξεχνά όταν κάθετα κανείς να φάει. Σας είπα για το φαγητό;» κλείνει η στήλη Brussels Playbook.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share