Τουρκία: Ερζίν, η πόλη που άντεξε στον ισχυρό σεισμό – Γιατί δεν μετρά νεκρούς και μεγάλες καταστροφές

Χωριά και πόλεις ισοπεδώθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία, η οποία θρηνεί δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Μία περιοχή, όμως, στο

Χατάι κατάφερε να σταθεί όρθια.

Στην περιοχή Ερζίν δεν σημειώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές, ενώ δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Η συνοικία με πληθυσμό 42.000 κατοίκων, βρίσκεται σε απόσταση 110 χλμ. από το Χατάι και πολύ κοντά στα Άδανα.Ο Δήμαρχος, Οκές Ελμασόγλου, εξήγησε στο Euronews τους λόγους που τα κτίρια άντεξαν στο χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Τα κτίρια δεν κατέρρευσαν, αλλά έχουμε και κτίρια με μικρές ή μέτριες ζημιές, αλλά και μεγάλες. Παρόλα αυτά, το σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρωπίνων ζωών», αναφέρει αρχικά. Ο δήμαρχος εξηγεί αναφορικά με τις κατασκευές ότι «προσπάθησα να παλέψω όσο μπορούσαμε ώστε να μην επιτρέψουμε την παράνομη δόμηση με κανέναν τρόπο», παρά τα σχετικά αιτήματα που έλαβε.

«Πρόεδρά μας, θα φτιάξουμε ένα κτίριο, θα το επιτρέψεις;» του έλεγαν. «Δεν έχω τέτοια εξουσία» απαντούσε ο δήμαρχος. Είπαμε, «δεν θα το κάνουμε όσο μπορούμε στην θητεία μας». Διευκρίνισε ότι ο δήμος επέβαλε πρόστιμα και ενημέρωσε τις εισαγγελικές αρχές, όταν υπήρχαν παρανομίες. «Υπό αυτή την έννοια, η συνείδησή μου είναι καθαρή», σημείωσε.

Τονίζοντας την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης των κανόνων σχετικά με τη δόμηση, ο δήμαρχος της πόλης Ερζίν τόνισε πως «συνολικά, ο λαός μας χρειάζεται μια επανάσταση νοοτροπίας μαζί με το κράτος μας».

Ο καθηγητής σεισμολογίας Νάτσι Γκορούρ εξήγησε ότι από τη στιγμή που οι σεισμοί δεν θα τελειώσουν «πρέπει να χτίσουμε αντισεισμικούς οικισμούς και πόλεις. Το Ερζίν είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να χτίσουμε αντισεισμικούς οικισμούς». Τόνισε, επίσης, ότι η γεωλογική δομή, η τεκτονική θέση και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής παρέχουν ιδιαίτερη προστασία από τους σεισμούς.

«Δεν υπάρχει κίνηση στα ρήγματα κοντά στο Ερζίν. Υπάρχουν ρήγματα 30-40 χλμ. από το Ερζίν, αλλά ενδιάμεσα υπάρχει ένας μεγάλος ορεινός όγκος που ονομάζεται Αμάνος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερζίν Τουρκία

Ποιος είναι ο Οκές Ελμασόγλου

Γεννημένος στο Ερζίν το 1979, ο Οκές Ελμασόγλου αποφοίτησε από την Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, το 2002.

Έχοντας εργαστεί ως δικηγόρος στην Κωνσταντινούπολη για ένα διάστημα, ο δήμαρχος επέστρεψε στο Ερζίν το 2005. Ο Ελμασόγλου, ο οποίος υπηρέτησε και ως δικηγόρος του δήμου Ερζίν, διετέλεσε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Ο δικηγόρος, ο οποίος υπηρέτησε και ως μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Χατάι για τρεις θητείες, μιλά καλά αγγλικά.

Ο Ελμασόγλου, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος Ερζίν με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019, είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Πηγή

...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share