ΗΠΑ: Η όρκα Λολίτα επιστρέφει στον ωκεανό μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας

Μια όρκα, γνωστή ως Λολίτα μπορεί πλέον να επιστρέψει στον ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας στο Miami Seaquarium για

να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της.

Οι ακτιβιστές κέρδισαν τη μάχη δεκαετιών για την απελευθέρωση της Λολίτα (Lolita), γνωστής και ως Tokitae ή Toki, η οποία απομακρύνθηκε από τη φύση και μεταφέρθηκε στο θαλάσσιο ενυδρείο του Miami το 1970.

Αν και με το πέρασμα των χρόνων, η υγεία της έχει επιβαρυνθεί, οι ειδικοί είπαν ότι η φάλαινα βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Θεωρείται ότι ειναι περίπου 57 ετών και είναι η γηρειότερη σε αιχμαλωσία.

«Είναι ένα θαύμα κάθε μέρα», είπε ο Χάουαρντ Γκάρετ, ερευνητής φαλαινών και ακτιβιστής στο Orca Network που αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Λολίτα από το 1995.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι η Λολίτα πρέπει να μετακινηθεί στην πατρίδα της στο Puget Sound και ομάδες όπως οι People for the Ethical Treatment of Animals έχουν προσφύγει στο δικαστήριο κατά του ενυδρείου για την αιχμαλωσία της.

«Αν η Λολίτα επιστρέψει τελικά στα νερά της πατρίδας της, θα υπάρξουν επευφημίες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της PETA, η οποία έχει ασκήσει αρκετές αγωγές για λογαριασμό της Λολίτα και έχει κάνει διαμαρτυρίες στο Seaquarium απαιτώντας την ελευθερία της για χρόνι», δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος για το δίκαιο των ζώων του Ιδρύματος PETA, Τζάρεντ Γκούντμαν.

ΗΠΑ: Η όρκα Λολίτα επιστρέφει στον ωκεανό μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας
(AP)

«Αν το Seaquarium δεχτεί να τη μετακινήσει, θα της προσφέρει την πολυπόθητη ανακούφιση μετά από πέντε άθλιες δεκαετίες σε μια στενόχωρη δεξαμενή και θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σε άλλα πάρκα ότι οι μέρες του εγκλεισμού των εξαιρετικά ευφυών, μεγάλου βεληνεκούς θαλάσσιων θηλαστικών σε θλιβερές φυλακές έχουν τελειώσει» δήλωσε ο Γκούντμαν.

Πηγή: NBC News

ertnews.gr
...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share