Τέμπη: Το «μανιτάρι φωτιάς» που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση οφείλεται σε ηλεκτρικό τόξο – Πώς προκλήθηκε

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κώστα Ντελέζο «το δίκτυο το οποίο τροφοδοτεί τα ηλεκτρικά τρένα με ρεύμα, έχει γραμμές 25.000 Βολτ. Μετά τη σύγκρουση, υπήρξαν υψηλά φορτία και αυτό σχημάτισε ένα τόξο φλόγας».

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη φονική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη με πολλά σημεία της

τραγικής αυτής υπόθεσης που διερευνάται από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές να παραμένουν σκοτεινά. Στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Κώστας Ντελέζος, σχετικά με το «μανιτάρι φωτιάς» που ξέσπασε μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τις θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν.

«Το “μανιτάρι”, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το από το περιβόητο ηλεκτρικό τόξο» δήλωσε ο δημοσιογράφος εξηγώντας ότι σύμφωνα με μηχανολόγους – μηχανικούς του ΟΣΕ, το δίκτυο το οποίο τροφοδοτεί τα ηλεκτρικά τρένα με ρεύμα, έχει γραμμές επάνω, οι οποίες είναι 25.000 βολτ. «Όταν τα δύο τρένα οδηγήθηκαν σε σύγκρουση, το δίκτυο αυτό βραχυκύκλωσε. Εκεί υπήρξαν πολύ υψηλά φορτία και αυτό σχημάτισε ένα “τόξο φλόγας”http://ertnews.gr/eidiseis/ellada/apokleistiko-vinteo-tis-ert-grothia-sto-stomaxi-i-stigmi-tis-sygkrousis-ton-dyo-trenon/» συμπλήρωσε ο κ. Ντελέζος.

Μιλώντας για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι υποστήριξε ότι ήταν σίδερα, σιτηρά και φρούτα. «Κάποιοι είδαν μέσα τα κοντέινερ μιας εταιρείας με έδρα το Ισραήλ και εκεί άρχισαν να πλέκονται τα σενάρια συνωμοσίας ότι ενδεχομένως είχε κάτι άλλο και είχαμε την έκρηξη», σχολίασε ο δημοσιογράφος.

Που οφείλεται η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάτω από τα πρώτα βαγόνια υπάρχουν οι κινητήρες. «Το εμπορικό τρένο έχει δύο και το επιβατικό έχει έναν κινητήρα. Μέσα στους κινητήρες αυτούς υπάρχουν μετασχηματιστές, οι οποίοι έχουν από δυόμισι τόνους λάδι ο καθένας. Αυτό το λάδι ψύχει το μετασχηματιστή την ώρα που δουλεύει με μεγάλα φορτία για να μην καίγεται. Με την έκρηξη έσπασαν οι μετασχηματιστές και το λάδι πήρε φωτιά, αλλά αυτό είναι το επόμενο στάδιο μετά το ηλεκτρικό τόξο» εξήγησε ο κ. Ντελέζος.

Περιγράφοντας την ακολουθία των δραματικών γεγονότων μετά την σύγκρουση των δύο τρένων διευκρίνισε ότι «η φωτιά εκδηλώθηκε αμέσως από το λάδι που είχαν οι κινητήρες. Στη συνέχεια πήραν φωτιά τα πλαστικά σημεία του βαγονιού (κουρτίνες, καθίσματα) και εκεί οφείλεται η πυρκαγιά στα πρώτα βαγόνια. Άρα, λοιπόν μιλάμε για ηλεκτρικό τόξο και όχι για οτιδήποτε άλλο».

Ο ίδιος αναφερόμενος στο σημερινό ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» υποστήριξε ότι λύθηκε το μυστήριο της τεράστιας φλόγας που ξέσπασε σαν πύρινη μπάλα δευτερόλεπτα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα και συνετέλεσε στο να αυξηθούν τα θύματα από το μοιραίο αυτό γεγονός το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ. ...Τέμπη: Το «μανιτάρι φωτιάς» που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση οφείλεται σε ηλεκτρικό τόξο – Πώς προκλήθηκε
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share