Μισισίπι: Προειδοποιήσεις για νέα “έκρηξη” ακραίων καιρικών φαινομένων – Σοκάρουν οι δορυφορικές εικόνες

Το Μισισίπι, που μαστίζεται από μια σφοδρή καταιγίδα, ήρθε την Κυριακή αντιμέτωπο με τις καταστροφές που άφησε πίσω ένας τεράστιος ανεμοστρόβιλος που διέσχισε τη νότια

πολιτεία των ΗΠΑ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 ανθρώπους. Ο εφιάλτης όμως δεν έχει τέλος, καθώς κάτοικοι και Αρχές προετοιμάζονται για μια νέα έκρηξη ακραίων καιρικών φαινομένων.

Εργαζόμενοι στην έρευνα και διάσωση επιθεώρησαν τις ζημιές στα σπίτια, τα ισοπεδωμένα κτίρια και τα διαλυμένα αυτοκίνητα στο Rolling Fork, μια μικρή πόλη που σχεδόν αφανίστηκε από την οργή της φύσης.

Μισισίπι: Προειδοποιήσεις για νέα “έκρηξη” ακραίων καιρικών φαινομένων – Σοκάρουν οι δορυφορικές εικόνες

Αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενεργοποίησε τη βοήθεια για τις καταστροφές, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) προειδοποίησε τους κατοίκους του Μισισίπι και της γειτονικής Αλαμπάμα για πιθανές νέες “υπερκυψέλες καταιγίδων” μέχρι τα τέλη της Κυριακής, οι οποίες θα μπορούσαν να “δημιουργήσουν μερικούς ισχυρούς ανεμοστρόβιλους και έντονο χαλάζι.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και οι αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Κάτω από τη ζεστή ανοιξιάτικη λιακάδα και τον ανέφελο γαλάζιο ουρανό, οι έκπληκτοι κάτοικοι περπατούσαν ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια, ψάχνοντας μέσα στα συντρίμμια και παρηγορώντας ο ένας τον άλλον, καθώς τα συνεργεία έδιναν μάχη με τις πυρκαγιές, έκαναν έρευνες και καθάριζαν τις διαδρομές έκτακτης ανάγκης.

Οι δορυφορικές εικόνες πριν και μετά που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά την Κυριακή έδειξαν την απόλυτη καταστροφή σε τμήματα του Rolling Fork, με σπίτια κατεστραμμένα και δέντρα ξεριζωμένα.

Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός μετακόμισε σε ένα κτίριο της Εθνικής Φρουράς στο Rolling Fork λίγες ώρες αφότου η καταιγίδα ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης, όπου ζουν περίπου 2.000 άνθρωποι. Ένας χώρος στήθηκε ως ιατρείο και μεταφέρθηκαν κιβώτια γεμάτα τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες για την υποστήριξη των θυμάτων της καταιγίδας που έχουν χάσει τα πάντα, δήλωσε ο Τζον Μπράουν, αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού για την Αλαμπάμα και το Μισισίπι.

Η κακοκαιρία άφησε επίσης έναν άνδρα νεκρό στην Αλαμπάμα, όταν παγιδεύτηκε κάτω από ένα αναποδογυρισμένο τροχόσπιτο, ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη στην κομητεία Μόργκαν.

Αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας, συγκεντρώθηκαν στο Ρόλινγκ Φορκ το απόγευμα της Κυριακής, επαινώντας τις προσπάθειες διάσωσης και υποσχόμενοι υποστήριξη “για μεγάλο χρονικό διάστημα”. Το έκτακτο διάταγμα του Μπάιντεν για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης θα παρέχει επιχορηγήσεις για προσωρινή στέγαση, επισκευές σπιτιών και χαμηλού κόστους δάνεια για την κάλυψη των ζημιών ανασφάλιστης περιουσίας, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Κυριακή.

Μισισίπι: Προειδοποιήσεις για νέα “έκρηξη” ακραίων καιρικών φαινομένων – Σοκάρουν οι δορυφορικές εικόνες

Οι επισκευές ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονταν σε εξέλιξη την Κυριακή για την αποκατάσταση των υπηρεσιών, αλλά μέχρι το βράδυ ο αριθμός των πολιτών χωρίς ρεύμα αυξήθηκε σε 61.000 συνολικά στο Μισισίπι και την Αλαμπάμα που επλήγησαν από την καταιγίδα, ανέφερε το monitor poweroutage.us.

Παρόμοιες καταστροφές έπληξαν και το Silver City που χτυπήθηκε από τον ανεμοστρόβιλο, όπου οι κάτοικοι είδαν τους κατοίκους να σώζουν ό,τι μπορούσαν από τα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Πηγή: AFP
 ertnews.gr
...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share