Γιορτή για εκατομμύρια Μουσουλμάνους- Το Σάββατο τελειώνει η νηστεία του Ραμαζανιού


Εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο το φεστιβάλ Eid al-Fitr, το τέλος της νηστείας που ολοκληρώνει τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού

.

Η έναρξη των διακοπών βασίζεται παραδοσιακά σε θεάσεις νέας σελήνης, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία. Στην Ιερουσαλήμ, για παράδειγμα, οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν δίπλα στο περίφημο τέμενος Al Aqsa, από όπου συλλογίστηκαν το λεγόμενο φεγγάρι Shawwal.

Δυστυχώς, και για άλλη μια χρονιά, το τέλος του Ραμαζανιού έρχεται εν μέσω μαχών και καταστροφών σε διάφορα μέρη του μουσουλμανικού κόσμου.

Στο Σουδάν, οι εορτασμοί επισκιάζονται από συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ανταρτών παραστρατιωτικών, ενώ η Υεμένη προσπαθεί να συνέλθει από την τρομερή ανθρώπινη χιονοστιβάδα που έχει αφήσει τουλάχιστον 78 νεκρούς.

Το Aid al-Fitr δεν γιορτάζεται απαραίτητα την ίδια μέρα σε όλες τις χώρες. Το Μαρόκο, για παράδειγμα, ανέφερε ότι φέτος θα το κάνει το Σάββατο, σε αντίθεση με τις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες, που θα το κάνουν την Παρασκευή.

Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνας του μουσουλμανικού ημερολογίου , με βάση τους κύκλους της σελήνης και αποτελείται από 354 ή 355 ημέρες κατανεμημένες σε 12 σεληνιακούς μήνες. Για 29 ή 30 ημέρες οι πιστοί απέχουν από το φαγητό, το ποτό, το κάπνισμα ή τη σεξουαλική επαφή από την αυγή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Πηγή: Euronews , EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

ertnews.gr


...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share