Ανέβηκε στο Εβερεστ για 27η (!) φορά

    Ο Νεπαλέζος ορειβάτης, Κάμι Ρίτα, πέτυχε ένα απίστευτο και μοναδικό ρεκόρ, καθώς έφθασε στην κορυφή του Εβερεστ για 27η (!) φορά.

    «Εφθασε με επιτυχία στην κορυφή, σήμερα (17/5) το πρωί ενώ

καθοδηγούσε έναν Βιετναμέζο ορειβάτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μίνγκμα Σέρπα, εκπρόσωπος του προακτορείου «Seven Summit Treks», που διοργανώνει αναβάσεις «στην κορυφή του κόσμου».

    Ο Κάμι Ρίτα Σέρπα, 53 ετών, είχε το ρεκόρ από την 22η άνοδό του το 2018, ξεπερνώντας ένα προηγούμενο ρεκόρ που μοιραζόταν με άλλους δύο Σέρπα (σ.σ. οδηγοί αποστολών), οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από το επάγγελμα.

    Την περασμένη Κυριακή, ένας άλλος ορειβάτης, ο 46χρονος, Πασάνγκ Ντάουα Σέρπα, είχε φθάσει στο Εβερεστ για 26η φορά, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ρίτα.

    Οδηγός για περισσότερα από είκοσι χρόνια, ο Κάμι Ρίτα, ανέβηκε για πρώτη φορά, στην κορυφή των 8.848 μέτρων, το 1994. Εκτοτε, σχεδόν κάθε χρόνο, είχε και από μία επιτυχμένη ανάβαση μέχρι την κορυφή και σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, ηγείτο της πρώτης ομάδας τεχνικών πρόσβασης με σχοινί, που ήταν υπεύθυνοι για το άνοιγμα του δρόμου προς την κορυφή.

    «Αυτά τα ρεκόρ δεν σημειώθηκαν με την πρόθεση να τα πετύχω, αλλά ως μέρος της δουλειάς μου ως οδηγός», είπε ο Ρίτα στο Γαλλικό Πρακτορείο, τον προηγούμενο μήνα, καθώς έφθανε στο σημείο της κατασκήνωσης.

    Με το προσωνύμιο, «ο άνθρωπος του Έβερεστ», ο Ρίτα, γεννήθηκε το 1970 στο Τάμε, ένα χωριό στα Ιμαλάια, γνωστό ως τόπος... παραγωγής για ταλαντούχους ορειβάτες.

    Οι οδηγοί του Νεπάλ, συνήθως Σέρπα από τις κοιλάδες που περιβάλλουν το Εβερεστ, θεωρούνται οι βασικοί πυλώνες της ορειβατικής βιομηχανίας στα Ιμαλάια. Αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους για την μεταφορά εξοπλισμού και τροφίμων, την στερέωση σχοινιών και την επισκευή της σκάλας αναρρίχησης.

    Το Νεπάλ φιλοξενεί οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές στον κόσμο και υποδέχεται εκατοντάδες ορειβάτες κάθε άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες και οι άνεμοι γενικά ήρεμοι.

    Σημειώνεται, ότι εφέτος, οι αρχές εξέδωσαν 478 άδειες αναρρίχησης σε ξένους ορειβάτες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
...
Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share