Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το μεταβολισμό σας

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) είναι η ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού μας σε κατάσταση ηρεμίας.

Ουσιαστικά, ο BMR αντιστοιχεί στην ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση της λειτουργίας της αναπνοής, της κυκλοφορίας του αίματος, της
θερμοκρασίας του σώματος, της λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος και της σύνθεσης οργανικών μορίων. Ο BMR επηρεάζεται από ένα πλήθος παραγόντων που παρουσιάζονται παρακάτω: Σωματικό μέγεθος. Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σώματος έχουν και μεγαλύτερο BMR. Σύσταση σώματος. Τα άτομα με μεγαλύτερη άλιπη μάζα σώματος έχουν και μεγαλύτερο BMR, καθώς η άλιπη μάζα σώματος, δηλαδή οι μύες και τα οργανικά συστήματα, είναι περισσότερο μεταβολικά ενεργή. Ηλικία. Η αύξηση της ηλικίας φαίνεται να συνοδεύεται και από μια αντίστοιχη μείωση του BMR, με κάθε δεκαετία να αντιστοιχεί σε μια μείωση του BMR της τάξης του 2-3%. Φύλο. Οι άνδρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σώματος αλλά και μεγαλύτερη άλιπη μάζα σώματος και άρα μεγαλύτερο BMR σε σχέση με τις γυναίκες. Μάλιστα, οι άντρες σε όλες τις ηλικίες φαίνεται να έχουν 5-10% υψηλότερο BMR σε σχέση με τις γυναίκες. Διατροφική κατάσταση. Ο υποσιτισμός φαίνεται να προκαλεί μια μείωση του BMR με σκοπό πιθανά να τον βοηθήσει να επιβιώσει υπό συνθήκες στέρησης. Φυσιολογικές καταστάσεις. Φαίνεται ότι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αυξάνουν τον BMR, καθώς είναι αναβολικές διαδικασίες. Ψυχολογικοί παράγοντες. Το στρες και οι έντονες συγκινήσεις αυξάνουν τον BMR. Ασθένεια ή τραύμα. Στις παρούσες καταστάσεις ο BMR αυξάνεται με σκοπό να αντιμετωπιστεί η μόλυνση ή βλάβη και να επανέλθει ο οργανισμός στην προ ασθενείας κατάσταση. Διαταραχές ορμονών. Ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει τον BMR, ενώ αντίθετα ο υποθυρεοειδισμός τον μειώνει. Φαρμακευτική θεραπεία. Διάφορα σκευάσματα μπορούν να αυξάνουν ή να μειώνουν τον BMR. Η αξιολόγηση του BMR από τον διαιτολόγο αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματικότερη οργάνωση κάθε προσπάθειας απώλειας βάρους.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share