Τελικά μπορούμε να κρύψουμε ένα ψέμα;

Ειτε το θέλουμε, είτε όχι, το πρόσωπό μας θα μας προδίδει όταν ξεστομίζουμε κάποιο αθώο, ή

μεγάλο ψέμα. Μια πονηρή ματιά, ένα μικρό χαζό χαμόγελο ή ένα ιδρωμένο άνω χείλος μπορεί να είναι αρκετό για τα "αποκαλυπτήρια". Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Αν διαθέτεις εκπαιδευμένο μάτι και ανήκεις στους παρατηρητικούς, μπορείς να διακρίνεις σχετικά εύκολα αν αυτός που έχεις
απέναντί σου σού λέει ψέμματα ή αλήθεια, αν όχι θα δυσκολευτείς αρκετά. Οι μυς στο πάνω μέρος του προσώπου σου είναι οι "μαρτυριάρηδες" της υπόθεσης, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, η οποία αποκαλύπτει τα σημεία εκείνα που φανερώνουν τους ψεύτες από τους ειλικρινείς ομιλητές. Όσο μεγαλύτερο ψέμα, τόσο το χειρότερο Εντονότερες είναι οι εκφράσεις του προσώπου μας αλλά και οι συσπάσεις τεσσάρων μυών του, όταν λέμε ένα "σοβαρό" ψέμα, όπως δείχνει η έρευνα του Πανεπιστημίου British Columbia - Okanagan. Η εκτενής αυτή μελέτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό Evolution and Human Behavior, που ειδικεύεται σε θέματα πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Το πείραμα Οι ερευνητές παρακολούθησαν βιντεοσκοπημένες ομιλίες από 52 ανθρώπους οι οποίοι είχαν κάποιον αγνοούμενο στο συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον. Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, οι μισοί ήταν τα άτομα που είχαν δολοφονήσει αυτούς που δήλωναν πως είχαν χάσει!

alt Τι ήταν αυτό που τους βοήθησε να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα; Εκτός από τα αποκαλυπτικά στοιχεία των αστυνομικών αρχών, οι ερευνητές στηρίχθηκαν στη μελέτη των εκφράσεων των προσώπων που εμφανίζονταν στα βίντεο. 23.000 συγκριτικά καρέ των βιντεοσκοπημένων ομιλιών χρειάστηκαν ώστε να εντοπίσουν οι αναλυτές τις εκφράσεις που πρόδιδαν τους δολοφόνους από τους αθώους. Η "διαρροή" Λεπτές συσπάσεις στα ζυγωματικά, μυς που συνδέονται με το λεγόμενο "ψεύτικο χαμόγελο" αλλά και πλήρης συρρίκνωση του μυ στο μέτωπο -που υποδηλώνει την αποτυχημένη προσπάθεια κάποιου να φανεί λυπημένος- ήταν αυτά που εντοπίστηκαν στα καρέ των προσώπων που ψεύδονταν, τονίζει η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Leanne ten Brinke. Από την άλλη, οι ειλικρινείς της υπόθεσης είχαν εντονότερες συσπάσεις στους μυς του προσώπου που σχετίζονταν με τη θλίψη, εμφάνιζαν ρυτίδες έκφρασης στο μέτωπο, ενώ συνοφρυώνονταν ασυναίσθητα. Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της έντονης συναισθηματικής πίεσης που δέχονταν και οι μεν και οι δε. Ουδέν κρυπτόν (;) Είναι γεγονός ότι η αμηχανία του ψεύτη προκαλεί μια σειρά από αντιδράσεις στο σώμα του. Τα στοιχεία της έρευνας πάντως, παρότι αποκαλυπτικά, δεν μπορούν από μόνα τους να εντοπίσουν με ακρίβεια 100% έναν ψεύτη, καθώς ορισμένοι άνθρωποι "έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τις εκφράσεις του προσώπου τους και να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους, όπως οι ψυχοπαθείς", καταλήγει η Brinke.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share