Τα συμπτώματα που ...δείχνουν σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια, εγκεφαλική διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 1% των ανθρώπων.

Μπορεί να τους κάνεις να... ακούν φωνές, να βλέπουν πράγματα που δεν είναι εκεί, ή να πιστεύουν ότι οι άλλοι άνθρωποι ελέγχουν τις
σκέψεις τους. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τρομακτικά και συχνά οδηγούν σε απρόβλεπτη συμπεριφορά. Δεν υπάρχει θεραπεία για την σχιζοφρένεια, αλλά με σωστή αγωγή ελέγχονται τα πιο σοβαρά συμπτώματα. Η σχιζοφρένεια επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες με την ίδια συχνότητα, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως μεταξύ του 16ου και 30ού έτους της ηλικίας, αν και στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί λίγο νωρίτερα σε σχέση με τους άντρες. 

Η σχιζοφρένεια σπάνια αρχίζει κατά την παιδική ηλικία ή μετά την ηλικία των 45 ετών. Οι άνθρωποι με ιστορικό σχιζοφρένειας στην οικογένειά τους μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για την ασθένεια. Τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια έχουν... ψευδαισθήσεις: ακούν ή βλέπουν πράγματα που είναι μόνο στην φαντασία τους), -αυταπάτες: πεποιθήσεις που είναι ακραίες και εμφανώς λανθασμένες παράνοια: φοβούνται ότι οι άλλοι συνωμοτούν εναντίον τους Μερικά συμπτώματα, όπως η έλλειψη της απόλαυσης στην καθημερινή ζωή και η απόσυρση από τις κοινωνικές δραστηριότητες, μπορεί να μπερδευτούν με εκείνα της κατάθλιψης. 

Η σχιζοφρένεια επηρεάζει την σκέψη Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια συχνά έχουν αφύσικους τρόπους σκέψης. Μπορεί να έχουν πρόβλημα να οργανώσουν τις σκέψεις τους ή αδυνατούν να κάνουν λογικές συνδέσεις. Μπορεί να αισθάνονται ότι το μυαλό τους “πετάγεται” από την μία σκέψη στην άλλη. Μερικές φορές νομίζουν ότι κάποια σκέψη αφαιρέθηκε χωρίς εξήγηση από το κεφάλι τους. Η σχιζοφρένεια επηρεάζει την συμπεριφορά Οι σχιζοφρενείς μπορεί να μιλούν ασυνάρτητα ή ακόμη και να εφευρίσκουν νέες λέξεις ή και να φαντάζονται ολόκληρες συνομιλίες. Πολλές φορές μοιάζουν να είναι ταραγμένοι ή εντελώς απαθείς. Πολλοί έχουν πρόβλημα να διατηρήσουν βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής. Η σχιζοφρένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει επαναληπτικές συμπεριφορές, όπως επιτόπιους βηματισμούς. 

Σε αντίθεση με τα κοινά στερεότυπα, ο κίνδυνος της βίας εις βάρος των άλλων είναι μικρή. Η σχιζοφρένεια επηρεάζει την εργασιακή ικανότητα Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια συχνά δυσκολεύονται να βρουν ή να διατηρήσουν μια θέση εργασίας. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή η ασθένεια παρεμποδίζει την φυσιολογική σκέψη, τη συγκέντρωση και την επικοινωνία. Αλλά πηγάζει επίσης από το γεγονός ότι τα συμπτώματα αρχίζουν στην αρχή της ενηλικίωσης, η οποία συνήθως συμπίπτει με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Η σχιζοφρένεια αυξάνει τον κίνδυνο καταχρήσεων Τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ. Μερικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της μαριχουάνας και της κοκαΐνης, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Η χρήση ναρκωτικών μπορεί επίσης να παρεμβαίνει με τις θεραπείες για τη σχιζοφρένεια.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share