Δημοσιογράφοι ζητούν από τον Γιούνκερ να καταπολεμήσει τη διαφθορά

Περίπου 40 δημοσιογράφοι έστειλαν μια επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας του να δεσμευθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, λίγες εβδομάδες μετά το σκάνδαλο LuxLeaks. Το σκάνδαλο…

LuxLeaks είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα που αποδεικνύει πώς οι πολυεθνικές εταιρείες καταφέρνουν να συνάπτουν συμφωνίες βλαπτικές για τα κράτη όταν πιστεύουν ότι κανείς δεν τις βλέπει», υπογραμμίζουν οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο που υπογράφουν την επιστολή.

Στις αρχές Νοεμβρίου, λίγες ημέρες αφού ο Γιούνκερ ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής, μια ομάδα εφημερίδων αποκάλυψε ένα τεράστιο σύστημα φοροαποφυγής που είχε δημιουργηθεί στο Λουξεμβούργο την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Πρέπει να έχουμε εγκαίρως πρόσβαση σε πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες και τα καρτέλ κυκλοφορούν βρώμικο χρήμα μέσω του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος», επισημαίνεται στην επιστολή που δόθηκε στον Γιούνκερ μία ημέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία ένα κείμενο που προήλθε από μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το οποίο προέβλεπε κυρίως την αναγραφή του ονόματος των πραγματικών δικαιούχων των εταιρειών και των ιδρυμάτων σε δημόσια πρωτόκολλα ώστε να εμποδίζονται εταιρείες – βιτρίνα να μεταφέρουν βρώμικο χρήμα.

Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να τεθεί σε ισχύ η οδηγία αυτή.

Οι δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι η πρόταση αυτή «προσφέρει την ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με την πραγματική περιουσία των εταιρειών και των καρτέλ θα είναι προσβάσιμες από το κοινό, επιτρέποντας στους δημοσιογράφους, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και σε κάθε έναν να παρακολουθεί τις σχέσεις μεταξύ πιθανών εγκληματιών και τη χρήση από αυτούς νόμιμων δομών που παραμένουν προς το παρόν αδιαφανείς».

Οι υπογράφοντες καλούν τον Γιούνκερ «να ενθαρρύνει το αποφασιστικό αυτό στάδιο για την καταπολέμηση μιας μάστιγας που πλήττει τα δικαιώματα των ευάλωτων προσώπων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και απειλεί την αξιοπιστία και την ακεραιότητα της ευρωπαϊκής αγοράς». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share