Τελικά πόσο επικίνδυνες είναι οι δημόσιες τουαλέτες;

Σίγουρα κι εσείς θα έχετε «κρατηθεί» κάποια στιγμή, προτιμώντας να πάτε τουαλέτα στο σπίτι σας και όχι σε δημόσιες ή κάποιου καταστήματος...

Σύμφωνα, όμως, με επιστήμονες από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας, κάτι τέτοιο είναι λάθος.

«Ένα βασικό κριτήριο για το τι είναι υγιεινό ή ανθυγιεινό είναι η παρουσία σε σχετική αφθονία παθογόνων μικροοργανισμών», εξηγεί ο Jack A. Gilbert εκ των συγγραφέων της έρευνας, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, εξετάστηκαν δείγματα από τα πατώματα, τα καθίσματα της λεκάνης και τις σαπουνοθήκες, πριν και μετά την απολύμανση των χώρων.

Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα της μελέτης, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Applied and Enviromental Microbiology», οι τουαλέτες εκτός σπιτιού, δεν είναι ούτε περισσότερο καθαρές, αλλά ούτε και περισσότερο βρώμικες ή ανθυγιεινές, υπό την έννοια ότι αποτελούν εστία παθογόνων μικροβίων.

Στις μετρήσεις, μάλιστα, μπορεί μεν να εντοπίστηκαν ορισμένα ανθεκτικά μικρόβια, όπως το MRSA, αλλά το φαινόμενο αυτό ήταν σπάνιο.

«Τα W.C. δεν είναι απαραιτήτως ανθυγιεινά, αλλά και η κατηγοροποιήσή τους ως υγιεινά δε θα ήταν και τόσο ακριβής», εξηγεί ο δρ Gilbert.

Πριν την απολύμανση των χώρων κυριαρχούσαν στον χώρο μικρόβια προερχόμενα από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς και κοινότητες μικροβίων που είχαν υποστεί αποστείρωση. Μια ώρα μετά την απολύμανση, η κοινότητα των μικροβίων που εντοπιζόταν στις επιφάνειες που ελέγχθηκαν προερχόταν από το έντερο -κυρίως στις ανδρικές τουαλέτες- και τον κόλπο -στις γυναικείες.

Τελικά, μέσα σε πέντε ώρες μετά την απολύμανση, οι επιφάνειες κυριαρχούνταν από μικρόβια του δέρματος και του εξωτερικού περιβάλλοντος, με ελάχιστα παθογόνα μικρόβια, καθιστώντας το περιβάλλον σχεδόν παρόμοιο με εκείνο της τουαλέτας του σπιτιού. «Υποθέσαμε ότι τα εντερικά βακτήρια δεν θα επιβίωναν επί μακρόν εξαιτίας του νερού που τα παρασέρνει, καθώς και ότι τα μικρόβια του δέρματος θα κυριαρχούσαν, και αυτό ακριβώς διαπιστώσαμε ότι συνέβη», εξηγεί ο Jack A. Gilbert.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share