Η τέχνη της θεραπείας στο… Βυζάντιο

Ο διάσημος αφορισμός του Ιπποκράτη: "Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή" (Life is short, Art Long. The Art of Healing in Byzantium), είναι ο τίτλος της έκθεσης στο Μουσείο του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη, για την τέχνη και την πρακτική της θεραπείας…

στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, από τους ρωμαϊκούς χρόνους έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η δρ. Μπριγκίτε Πιταράκης, εξετάζει την πίστη, την μαγεία και την ορθολογική ιατρική ως μεθόδους θεραπείας.

Ακολουθεί τα ίχνη της "τέχνης της θεραπείας", από τις βάσεις που τέθηκαν από τον Απόλλωνα και τον Ασκληπιό, θεραπευτές της αρχαιότητας, έως τους ιδρυτές της ορθολογικής ιατρικής, τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη. Eξετάζει, ακόμη, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τον ρόλο των γιατρών αγίων. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται εικόνες, λειψανοθήκες και φυλαχτά, μαρμάρινες επιγραφές, ιατρικός εξοπλισμός, φυτά και βότανα, ιατρικά και βοτανολογικά χειρόγραφα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσείου, η έκθεση αποκαλύπτει ότι η πεποίθηση πως η αρρώστια προκαλείται κατά κύριο λόγο από τους δαίμονες, συνυπήρχε με την ορθολογική κατανόηση της υγείας και την ιατρική με βάση τις διδαχές του Ιπποκράτη.

Την "τέχνη της θεραπείας", την ασκούσαν γιατροί, άγιοι και μάγοι και περιλάμβανε πρακτικές όπως η χειρουργική και η καθημερινή κάθαρση του σώματος και του πνεύματος, αλλά και ο εξορκισμός και ο σεβασμός προς τους αγίους.

Τα έργα, τα οποία δίνουν μια αίσθηση του βυζαντινού παρελθόντος της Κωνσταντινούπολης, προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη βιβλιοθήκη του Μοναστηριού της Αγίας Τριάδας, στη Χάλκη, το Ίδρυμα της Εκκλησίας της Παναγίας και του Σχολείου Νεοχωρίου, το Μουσείο Ρεζάν Χας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, τη Βιβλιοθήκη Μπόντλιαν του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς και ιδιωτικές συλλογές.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share