Συνάντηση κορυφής ύστατης ευκαιρίας στο Μινσκ

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντώνται σήμερα στο Μινσκ με στόχο τον τερματισμό της δεκάμηνης σύρραξης…

στην ανατολική Ουκρανία, επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναχωρεί σήμερα για το Μινσκ, όπου θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του σχήματος «της Νορμανδίας» ", ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η τετραμερής συνάντηση του Μινσκ θα είναι η πρώτη πραγματική συνάντηση κορυφής του σχήματος "της Νορμανδίας", με τη συμμετοχή των τεσσάρων ηγετών που συναντήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στη Νορμανδία και στη συνέχεια τον Οκτώβριο στο Μιλάνο στο περιθώριο διεθνών συναντήσεων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η συνάντηση κορυφής αποφασίσθηκε έπειτα από μία εβδομάδα εντατικών διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά την ειρηνευτική πρωτοβουλία που ανέλαβε το γαλλο-γερμανικό δίδυμο και πραγματοποιείται σε μία στιγμή κορύφωσης της πολεμικής κλιμάκωσης στην ανατολική Ουκρανία, με τουλάχιστον 46 νεκρούς, πολίτες και αντάρτες, κατά τους βομβαρδισμούς των τελευταίων 24 ωρών.

Από την Ουάσιονγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε τη νύκτα στον Βλαντίμιρ Πούτιν για να τόν προειδοποιήσει ότι, εάν συνεχίσει την επιθετική του στρατηγική στην Ουκρανία, η Ρωσία θα δει "το τίμημα να αυξάνεται".

Νωρίς το πρωί από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση κορυφής του Μινσκ θα θα πραγματοποιηθεί παρά τα ζητήματα της ουκρανικής κρίσης που παραμένουν ανεπίλυτα. Πρόκειται για την ύστατη ευκαιρία για διαπραγμάτευση", είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών για τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, αναφέροντας ότι μεταξύ των ανεπίλυτων ζητημάτων περιλαμβάνεται το μελλοντικό καθεστώς των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, ο μηχανισμός διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων της χώρας και οι όροι για μία κατάπαυση του πυρός.

Αργότερα στη Μόσχα, ρωσική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι υπάρχει 70% πιθανότητα οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας να επιτύχουν συμφωνία για την ουκρανική κρίση κατά τη συνάντηση κορυφής στο Μινσκ. "Οι πρόεδροι δεν ταξιδεύουν στο Μινσκ χωρίς να υπάρχει λόγος", δήλωσε η ρωσική πηγή.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share