Αντιμέτωπη με την ισχυρή αντίσταση των γειτόνων η Μπόκο Χαράμ

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ διαθέτει χρήματα και μεγάλες ποσότητες όπλων που έχει συγκεντρώσει στη διάρκεια των επιχειρήσεων και της προέλασής της, αλλά μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την ισχυρή αντίσταση των γειτονικών…

χωρών της Νιγηρίας, ανακοίνωσαν σήμερα αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα οικονομικά της Μπόκο Χαράμ είναι σε άνθηση μετά τις κλοπές που έχει διαπράξει σε τράπεζες, τα λύτρα που έχει πάρει από απαγωγές και οι τζιχαντιστές πολεμούν επί "ίσοις όροις" με τον στρατό της Νιγηρίας χάρη στο οπλοστάσιό τους, τόνισαν οι ίδιοι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στη διάρκεια συνάντησής τους με δημοσιογράφους.

Ωστόσο οι ικανότητες των ισλαμιστών μπορεί σύντομα να φτάσουν τα όρια τους απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ, του Νίγηρα και του Καμερούν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο του Νίγηρα αναμένεται να εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων του στη Νιγηρία για την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ, που θα πολεμήσουν τους εξτρεμιστές μαζί με τα στρατεύματα του Τσαντ και του Καμερούν.

Η στρατιωτική επέμβαση των γειτονικών χωρών της Νιγηρίας "μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα προς μια θετική κατεύθυνση", διαβεβαίωσε ένας από τους Αμερικανούς πράκτορες.

Παράλληλα η Μπόκο Χαράμ πραγματοποίησε για πρώτη φορά χθες αιματηρές επιθέσεις στον Νίγηρα, εναντίον δύο πόλεων που συνορεύουν με τη Νιγηρία. Περισσότεροι από εκατό ισλαμιστές, τέσσερις στρατιώτες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Νίγηρα Μαχαμάντου Καρίντζο.

Πριν η ένοπλη δράση απειλήσει την ευρύτερη περιφέρεια, η Μπόκο Χαράμ έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων από το 2009, ενώ ελέγχει μεγάλες περιοχές της βορειοανατολικής Νιγηρίας.

Παρά τα βίαια αυτά επεισόδια, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τάχθηκε χθες υπέρ της διεξαγωγής των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 14 Φεβρουαρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Η εκλογική επιτροπή της Νιγηρίας αναμένεται να αποφανθεί σήμερα για μια πιθανή αναβολή των εκλογών.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share