Ανθρώπινη «λαοθάλασσα» κατά της βίας

Με τον δικό τους τρόπο οι πολίτες της Δανίας, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της δολοφονικής επίθεσης που έγινε το Σάββατο στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Στις δύο αυτές επιθέσεις…

σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε.

Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Κοπεγχάγης για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των δύο επιθέσεων που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο, σε μια εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης και στη μεγάλη συναγωγή της δανέζικης πρωτεύουσας. Απευθυνόμενη στο πλήθος, η πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ τόνισε ότι μια επίθεση εναντίον των Εβραίων της Δανίας συνιστά επίθεση εναντίον ολόκληρης της χώρας, αναφερόμενη στην επίθεση που σημειώθηκε στη συναγωγή και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 37χρονος Εβραίος φύλακας. Απόψε θέλω να πω σε όλους τους Εβραίους της Δανίας: δεν είστε μόνοι», είπε η πρωθυπουργός. «Εμείς επιμένουμε να ζούμε ελεύθεροι, με ασφάλεια, σε μια δημοκρατική χώρα. Για αυτό είμαστε απόψε εδώ. Όταν οι άλλοι προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να μας διασπάσουν, η απάντησή μας είναι πάντα μια ενωμένη κοινότητα», πρόσθεσε. Η Τόρνινγκ-Σμιτ ευχαρίστησε επίσης, μιλώντας στα γαλλικά, «τον γαλλικό λαό (…) που μας έτεινε το χέρι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δανία, Φρανσουά Ζιμερέ, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της πρώτης επίθεσης, στην εκδήλωση για την ελευθερία του λόγου, μίλησε επίσης στο πλήθος τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έζησαν «την ίδια τραγωδία (…) και πρέπει να αγωνιστούν από κοινού».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share