Ομπάμα: Το Ισλαμικό Κράτος θα ηττηθεί

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι ο διεθνής συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ και συγκροτήθηκε για να πολεμήσει εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας «έχει περάσει…

στην επίθεση» και ότι το Ισλαμικό Κράτος «θα ηττηθεί», ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο μιας νέας, ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης στη Μέση Ανατολή. Το να απαλλαγούμε από αυτούς τους τρομοκράτες θα χρειαστεί χρόνο, ιδίως στις αστικές περιοχές. Όμως ο συνασπισμός μας έχει περάσει στην επίθεση. Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται σε αμυντική θέση και το Ισλαμικό Κράτος θα ηττηθεί» ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Ομπάμα τόνισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να εμπλακούν σε μία νέα, χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Μέση Ανατολή», αλλά σημείωσε ότι δε θα διστάσει να αναπτύξει τις ειδικές δυνάμεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση «δεν θα ήταν προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας και δεν θα μας βοηθούσε να εξαναγκάσουμε το Ισλαμικό Κράτος να αποτύχει».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στείλουν ειδικές δυνάμεις «εάν οι πληροφορίες μας (από το πεδίο) κάνουν λόγο για μία συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους και εάν οι εταίροι μας δεν έχουν τη δυνατότητα να τους αντιμετωπίσουν». Δεν θα αποδεχτώ αυτοί οι τρομοκράτες να διαθέτουν ασφαλή καταφύγια» τόνισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα από το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως για τη χρήση στρατιωτικής βίας στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας για ένα διάστημα 3 ετών, χωρίς να προβλέπονται εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις μακράς διάρκειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ζητήσει την έγκριση των Αμερικανών γερουσιαστών προκειμένου να διατάξει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών –περισσότερες από 2.000 από τον Αύγουστο– όμως η πρόταση ψηφίσματος που έχει υποβάλει είναι κυρίως πολιτική παρά νομικής ισχύος.

Το νέο έγγραφο, εφόσον εγκριθεί, θα επιτρέπει κυρίως στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να στοχοθετήσουν το Ισλαμικό Κράτος όπως και «στις εμπλεκόμενες δυνάμεις και πρόσωπα» και θα απαγορεύει «διαρκείς επιθετικές επιχειρήσεις χερσαίων στρατευμάτων». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ένα ψήφισμα που έχει ως στόχο να «στραγγαλίσει» οικονομικά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι αντλούν εκατομμύρια δολάρια από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, την εμπορία αρχαιοτήτων και τα λύτρα από τις απαγωγές. Το κείμενο του ψηφίσματος, που υπογράφεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, υπενθυμίζει την υποχρέωση των κρατών να απέχουν από κάθε άμεση ή έμμεση πετρελαϊκή συναλλαγή, με το Ισλαμικό Κράτος και ζητά το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της οργάνωσης.

Το ψήφισμα επεκτείνει και στη Συρία την απαγόρευση της εμπορίας κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών, η οποία ήδη εφαρμόζεται στο Ιράκ.

Συνιστά επίσης καλύτερο έλεγχο της κίνησης των φορτηγών και των αεροπλάνων στις περιοχές που κατέχονται από το Ισλαμικό Κράτος το οποίο μπορεί να μεταφέρει αγαθά από λεηλασίες (χρυσός, ηλεκτρονικά προϊόντα, τσιγάρα). Η παρούσα σύσταση απευθύνεται κυρίως προς την Τουρκία, που είναι το κύριο σημείο διέλευσης των παράνομων προϊόντων.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΟΗΕ εντάσσεται στο πλαίσιο των αυξημένων πιέσεων κατά των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, «η καλύτερα χρηματοδοτούμενη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο» έχει χάσει έδαφος από τα αεροπορικά χτυπήματα της διεθνούς συμμαχίας, καθώς επίσης και έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ, από τον Νοέμβριο οι τζιχαντιστές κέρδιζαν από 850.000 έως 1.650.000 δολάρια την ημέρα από την πώληση πετρελαίου σε ιδιώτες μεσάζοντες. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα έσοδα αυτά είχαν μειωθεί κατά το ήμισυ ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποιούνται από το διεθνή συνασπισμό αλλά και την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share