Διπλωματικός μαραθώνιος για την Ουκρανία

Με δραματικούς τόνους περιέγραψαν Μέρκελ και Ολάντ την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τις πολύωρες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, απ’ όπου δεν έλειψαν και στιγμές έντασης.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνομιλήσουν…

τηλεφωνικά ξανά σήμερα, με τη συμμετοχή και του Ουκρανού προέδρου, στη βάση μιας πρότασης ειρηνευτικού σχεδίου, λεπτομέρειες της οποίας δεν έγιναν γνωστές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, αν και μία παγκόσμια τάξη όπου ένας ηγέτης λέει στους άλλους τι μπορούν να κάνουν δεν θα ταίριαζε στη Μόσχα. Υπάρχει ξεκάθαρα μία προσπάθεια να αναχαιτισθεί η ανάπτυξή μας με διαφορετικά μέσα. Υπάρχει μία προσπάθεια να διαταραχθεί η υπάρχουσα παγκόσμια τάξη… με έναν αδιαφιλονίκητο ηγέτη που θέλει να παραμείνει τέτοιος με τη σκέψη πως του επιτρέπονται τα πάντα ενώ στους άλλους επιτρέπεται μόνο ό,τι επιτρέπει και μόνο προς τα συμφέροντά του», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της συνάντησης περιέγραψε ένα σχέδιο για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης 50 έως 70 χλμ. με ισχυρή αυτονομία για τους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας, λέγοντας ότι είναι μία από τις τελευταίες προσπάθειες για να αποτραπεί ένας μεγάλος πόλεμος στις πύλες της Ευρώπης.

Ο Ολάντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Πούτιν «ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί μια πλήρης σύγκρουση».

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ παραδέχθηκε, κατά τη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, ότι η επιτυχία του γαλλο-γερμανικού ειρηνευτικού σχεδίου είναι αβέβαιη.

Επίσης, η κ. Μέρκελ τάχθηκε κατά των αμερικανικών σχεδίων για εξοπλισμό της Ουκρανίας υποστηρίζοντας ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία για να πολεμήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές δεν θα επιλύσει την κρίση εκεί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από αμερικανούς πολιτικούς που κατηγόρησαν το Βερολίνο ότι γυρίζει την πλάτη σε έναν σύμμαχο που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές με την Ευρώπη λέγοντας πως ο ίδιος και ο Ομπάμα συμφωνούν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει στην Ουκρανία τα μέσα για να αμυνθεί, λέγοντας: «Πάρα πολλές φορές ο πρόεδρος Πούτιν έχει υποσχεθεί ειρήνη και έχει προσφέρει άρματα μάχης, στρατεύματα και όπλα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι υπάρχουν «καλοί λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος» ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Μέρκελ, τον Πούτιν και τον Ολάντ μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Βέβαια, ο Λαβρόφ καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Δύσης.

Κατηγόρησε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ότι πριν από ένα χρόνο υποστήριξαν το «πραξικόπημα» εναντίον του ανατραπέντος Ουκρανού ηγέτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς, συμμάχου της Μόσχας, και έκαναν τα στραβά μάτια σ» αυτό που χαρακτήρισε απόπειρα των εθνικιστών να προχωρήσουν σε εθνικές εκκαθαρίσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε πως η κρίση στη χώρα του δεν θα επιλυθεί αν η Ουκρανία δεν λάβει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από συμμάχους στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία βασίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, αλλά θα περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή και το χρονοδιάγραμμα μιας μελλοντικής συμφωνίας», δήλωσε το Σάββατο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εκτίμησε πως η επιτυχία της γαλλο-γερμανικής πρωτοβουλίας για την ειρήνευση της Ουκρανίας θα κριθεί "μέσα στις δύο ή τρεις επόμενες ημέρες".

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας "είναι ακόμη πολύ νωρίς" για να προδικάσει κανείς την επιτυχία ή μη της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία χαρακτηρίσθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο "μία από τις τελευταίες ευκαιρίες" για να αποφευχθεί ένας ανοικτός πόλεμος στην Ουκρανία.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share