Άνοιξε ο δρόμος για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Με τοποθετήσεις 50 και πλέον στελεχών ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο, εγκρίνεται η εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές εξελίξεις, όπως…

και η εισήγηση που έκανε για τη διεξαγωγή πολιτικού, προγραμματικού και αξιακού Συνεδρίου, αλλά και για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Επιπλέον, εξουσιοδοτήθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο να επιλύσει επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση, στην πορεία προς το Συνέδριο που θα διενεργηθεί 15-17 Μαΐου.

Πριν από τις ανακοινώσεις του προεδρείου και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοποθετήσεων, ορισμένα μέλη της ΚΠΕ ζητούσαν να διευκρινιστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν κάποια ζητήματα στη λεπτομέρεια τους, όπως για το εάν το Συνέδριο του Μαίου θα εκλέξει νέα Όργανα και για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου Μητρώου των μελών που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο. Τις αποφάσεις για τα παραπάνω ζητήματα εξουσιοδοτήθηκε να τις λάβει το Πολιτικό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων, ο Γραμματέας της ΚΠΕ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «το ζητούμενο σήμερα είναι ένα νέο σχέδιο για την παράταξη, ένας νέος ιδεολογικός προσανατολισμός, υπερκομματική εθνική αφήγηση που θα λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας», προσθέτοντας πως «όταν αντιμετωπίσουμε αυτά, θα βρούμε και πρόσωπα που θα υπηρετήσουν από θέση ευθύνης την παράταξή μας, χωρίς να ψάχνουν μια στείρα μίμηση».

Ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα προς το Συνέδριο: Από 2 Μαρτίου έως 25 Απριλίου θα γίνουν οι διαδικασίες οργάνων και βάσης σε όλη την Ελλάδα και στις 21 Μαρτίου, ενδιάμεσα, θα συνεδριάσει η Οργανωτική Επιτροπή. Λίγο πριν από τις εκλογές των συνέδρων στις 10 Μαΐου θα κλείσει το μητρώο το οποίο θα διαχειριστεί και θα φτιάξει η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, ώστε να γίνουν οι εκλογές των συνέδρων 10 Μαΐου. Το συνέδριο θα διεξαχθεί 15, 16 και 17 Μαΐου. Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα συνέδριο «τελευταίας ευκαιρίας» για «να ξαναχτίσουμε την παράταξή μας», για να υπογραμμίσει ότι «αυτό πρέπει να γίνει χωρίς εσωστρέφεια, χωρίς παλιές εμμονές». Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε εκτενή και έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε και σε ευθύνες του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να οριοθετήσει και την αντιπαράθεση του προς τη Δεξιά και ότι ο συμβιβασμός στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ που έγινε στο όνομα της εθνικής ευθύνης, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα με τις εκλογές. Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «χρειάζεται μια αναγεννητική πράξη» και ότι τη μετεξέλιξή του θα την αποφασίσουν αυτοί που είναι ακόμη μάχιμοι όπου κι αν βρίσκονται, αυτοί που εξακολουθούν να πιστεύουν στις διαχρονικές αξίες και τα οράματα της Δημοκρατικής Παράταξης. Γι» αυτό, είπε, «πρέπει να προηγηθεί το Συνέδριο από την κορυφαία διαδικασία της εκλογής προέδρου, για να χαράξει την πολιτική, τη δομή, τη γραμμή πλεύσης, στη βάση της οποίας θα αποφασίσει το ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας για να αυτονομηθούν τα όργανα από την απόλυτη εξουσία του νέου αρχηγού. Για να αποκτήσει η παράταξη συλλογική ηγεσία».

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ότι όλα έχουν χειροτερέψει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Υποστήριξε ότι η «ασάφεια» της συμφωνίας στο eurogroup θα μεταρέπεται σε σκληρότητα, ότι όλα αυτά θα τα πληρώσουν τα μεσαία στρώματα και πως αυτή η κυβέρνηση θα είναι η σκληρότερη της κρίσης. Τόνισε ότι «ωστόσο πρέπει να ασχοληθούμε και με τον χώρο μας, το ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη, προετοιμάζοντας και το στρατηγικό μας σχέδιο για την Ελλάδα του 2020». «Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κόμμα της κεντροαριστεράς, του κοινωνικού κέντρου, όχι ένα κόμμα ‘δορυφόρο» των ψευτών και των δημαγωγών, ένα κόμμα που θα αποφεύγει ακρότητες δεξιές και αριστερές», τόνισε. Ο κ. Λοβέρδος συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ζήτησε και για τα διαδικαστικά να επιδιωχθεί η ομοφωνία, αναφέροντας ότι οι πολίτες αποδοκιμάζουν διαφωνίες για τα διαδικαστικά.

Η Φώφη Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι όμως η όποια αποτυχία της κυβέρνησης δεν δικαιώνει αυτόματα το ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα αφήγηση που θα διαχωρίζει το ΠΑΣΟΚ από δεξιά, αριστερά αλλά και από τον κακό εαυτό του και πως δεν έχει μέλλον μια επιλογή για ένα «μικρό, μίζερο, φοβικό κόμμα, περιχαρακωμένο στα πρόσφατα εκλογικά του ποσοστά;». Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι σε αυτή την κατεύθυνση κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, και η οποία περιλαμβάνει εθνική συνδιάσκεψη, μετά εκλογή προέδρου από τη βάση και εν συνεχεία Συνέδριο και εκλογή νέων οργάνων του κόμματος. «Σε κάθε περίπτωση», τόνισε, «πιστεύω πως λόγω της κρισιμότητας των στιγμών είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε με ομοφωνία στα επόμενα βήματα και αν χρειαστεί να ξανασυζητήσουμε τις λεπτομέρειες». Ανέφερε επίσης ότι άκουσε με χαρά τον κ. Βενιζέλο που μίλησε για πολιτικό Συνέδριο.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «αυτό που μας χρειάζεται, είναι ένα νέο κόμμα, μία νέα σχέση, μία νέα εμπιστοσύνη», ότι η «ανάγκη ενός νέου πολιτικού περιεχομένου και μιας νέας ταυτότητας, με καθαρό πολιτικό προσανατολισμό, μας υποχρεώνει να μην μείνουμε μόνο στη συζήτηση για το παρελθόν αλλά να την προσπεράσουμε δημιουργικά» και «να τοποθετηθούμε με πολιτική δημιουργικότητα και καινοτομία απέναντι στις νέες συνθήκες». Άσκησε δε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για λαϊκισμό. Τόνισε ακόμα ότι χρέος του κόμματος είναι να χτίζει βήμα-βήμα το σχέδιο του για τη χώρα, θέτοντας ως βασικές παραμέτρους αυτού του σχεδίου: το δρόμο για ένα άλλο κράτος, την απασχόληση μέσα από την καινοτομία, ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν μας αφορά η λογική της ΝΔ, δεν συμφωνούμε με τη θεωρία του Αντ. Σαμαρά για ‘αριστερή παρένθεση»», τόνισε ο Χρήστος Πρωτόπαπας και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιπολιτευθεί αλλά και θα βοηθήσει την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι χρειάζεται καθαρός σοσιαλδημοκρατικός λόγος. Είπε επίσης ότι σε όλες τις παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κυριαρχεί το ενδιαφέρον για τη χώρα και το στίγμα του κόμματος. Ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι ξεκαθαρίστηκε σήμερα η πορεία προς το συνέδριο, για να τονίσει ότι στο δρόμο προς αυτό πρέπει να υπάρχουν πολύ καθαροί όροι, να είναι όλα τα βήματα απόλυτα συμφωνημένα, για εκλογή προέδρου από τη βάση, για το μητρώο, «να συμφωνήσουμε σε όλα και όταν έρθει η ώρα μιας αναμέτρησης αυτή να ειναι με όρους καθαρούς προκειμένου να επιλέξουν οι σύντροφοι, οι φίλοι, οι άνθρωποι που θα έχουν /γραφτεί, ποιος τους εκφράζει».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι επείγει η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Υπενθύμισε τη μετεκλογική πρότασή του για εξάντληση της θητείας του προέδρου, δημιουργία ενός καταστατικού ανάλογου με του SPD η βάση του οποίου όχι μόνο θα συμμετέχει και θα ερωτάται αλλά και θα εκφράζεται με απόφασή της πάνω στα μεγάλα θέματα. Είπε ότι εφόσον όμως ο πρόεδρος εμμένει στην απόφασή του περί παραιτήσεως θα πρέπει να εφαρμοστεί το καταστατικό του κόμματος, εξηγώντας πως διαβλέπει ότι εάν δεν εφαρμοστεί είναι πιθανόν να διαταραχθεί η ενότητα του κόμματος.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share