Ιράκ: Σε εξέλιξη επιχείρηση εκδίωξης των τζιχαντιστών

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα θέσεις των τζιχαντιστών μέσα και γύρω από το Τικρίτ, προπύργιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βόρεια της Βαγδάτης, όπου ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη μια…

επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, ανακοίνωσε ο στρατός. Οι δυνάμεις ασφαλείας, με την υποστήριξη αεροπορικών μέσων και σιιτών πολιτοφυλάκων, πραγματοποιούν επιχείρηση για να ανακτήσουν την πόλη Τικρίτ και προωθούνται από τρεις κατευθύνσεις προς Τικρίτ, Αντ-Νταούρ (νότια) και Αλ-Άλαμ (βόρεια)", δήλωσε συνταγματάρχης του ιρακινού στρατού προσθέτοντας ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις "αναπτύσσονται επίσης σε δευτερεύουσες οδούς για να εμποδίσουν τη φυγή των τζιχαντιστών που ελέγχουν την πόλη εδώ και εννέα μήνες. Μαχητικά-βομβαρδιστικά, ελικόπτερα και δυνάμεις πυροβολικού βομβαρδίζουν το Τικρίτ για να εξασφαλιστεί η προέλαση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και να κοπούν οι γραμμές εφοδιασμού", πρόσθεσε. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ιρακινά αεροσκάφη μετέχουν στην επιχείρηση, ωστόσο δεν είναι σαφές αν υποστηρίζεται από ξένα αεροσκάφη, του Ιράν ή του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ιρακινές δυνάμεις βάλλουν εναντίον προπυργίων της εξτρεμιστικής οργάνωσης, αρχίζοντας μια εκστρατεία στόχος της οποίας είναι η εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη σουνιτική επαρχία Σαλαχουντίν.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία, από τότε που οι ριζοσπάστες σουνίτες ισλαμιστές κατέλαβαν το Τικρίτ τον Ιούνιο, προελαύνοντας ταχύτατα στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, όπου επιβάλλουν τον δικό τους νόμο και εντείνουν τις ωμότητες, όπως και στις περιοχές που ελέγχουν στη γειτονική Συρία.

Η επιχείρηση είναι μία από τις πιο φιλόδοξες που πραγματοποιεί μέχρι σήμερα η Βαγδάτη προκειμένου να οπισθοχωρήσουν οι τζιχαντιστές που άρχισε νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με τον Ιρακινό συνταγματάρχη, οι δυνάμεις που μετέχουν στη μάχη στο Τικρίτ ανήκουν στον στρατό, την αστυνομία, τις μονάδες κατά της τρομοκρατίας, σε οργανώσεις φιλοκυβερνητικών εθελοντών γνωστών υπό την ονομασία Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης και σε τοπικές σουνιτικές φυλές εχθρικές στο ΙΚ.

Ο Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε χθες από τη Σαμάρα, την άλλη μεγάλη πόλη της επαρχίας Σαλαχεντίν, την έναρξη των επιχειρήσεων και κάλεσε τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να προστατεύσουν τους άμαχους και τις περιουσίες τους κατά την επιχείρηση αυτή θέλοντας να διαβεβαιώσει τον σουνιτικό πληθυσμό της πόλης Τικρίτ, που φοβάται αντίποινα και άσκηση βίας από πλευράς των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, αν οι τζιχαντιστές εκδιωχθούν από την περιοχή. Κάλεσε επίσης τους κατοίκους της περιοχής αυτής από την οποία καταγόταν ο πρώην πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν να στραφούν κατά των τζιχαντιστών.

Ο Χάντι αλ-Aμέρι, διοικητής των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης και υψηλόβαθμος στρατιωτικός στην καταπολέμηση στο Ιράκ του ΙΚ κάλεσε το Σάββατο τους κατοίκους του Τικρίτ να φύγουν από την πόλη εντός "48 ωρών" για να "εκδικηθούν για το Σπάισερ".

Στη στρατιωτική βάση Σπάισερ, κοντά στο Τικρίτ, εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι, κυρίως σιίτες, απήχθησαν και στη συνέχεια εκτελέστηκαν τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης του ΙΚ στο Ιράκ. Οι σιίτες πολιτοφύλακες ορκίστηκαν να εκδικηθούν τις εκτελέσεις στο στρατόπεδο Σπάισερ, εγείροντας φόβους για σφαγές με στόχο το σουνιτικό πληθυσμού σε περίπτωση ανάκτησης του Τικρίτ, πόσο μάλλον που ορισμένες φυλές σουνιτών κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στα όσα διαδραματίστηκαν στο στρατόπεδο. Καλώ όλους εκείνους που εξαπατήθηκαν και διέπραξαν λάθη να καταθέσουν τα όπλα σήμερα. Αυτό μπορεί να είναι η τελευταία τους ευκαιρία", δήλωσε υποδηλώνοντας την πιθανότητα χορήγησης αμνηστίας για ορισμένους κατοίκους που είχαν επιλέξει το στρατόπεδο του ΙΚ, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share