Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Ιάβα οι Αυστραλοί θανατοποινίτες

Οι Αυστραλοί «Αντριου Τσαν και Μιουράν Σουκουμαράν που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στην Ινδονησία μεταφέρθηκαν σήμερα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της Ιάβας προκειμένου να εκτελεστούν, παρά τις διαμαρτυρίες της Καμπέρας…

που δηλώνει "οργισμένη" από την αδιαλλαξία της Τζακάρτας.

Ο 31 ετών Τσαν και ο 33χρονος Σουκουμαράν που καταδικάστηκαν το 2006 στην εσχάτη των ποινών γιατί διηύθυναν ένα δίκτυο διακινητών ηρωίνης μεταξύ Ινδονησίας και Αυστραλίας, αναχώρησαν νωρίς το πρωί από τα κελιά τους στη φυλακή Κερομποκάν στο τουριστικό νησί Μπαλί και με δύο θωρακισμένα οχήματα μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Μπαλί.

Ο Μάικλ Τσαν προσπάθησε να δει τον αδελφό του, Αντριου, πριν αναχωρήσει, αλλά του απαγορεύτηκε η είσοδος στο κέντρο κράτησης. "Δεν είναι ημέρα επισκέψεων", δήλωσε ο Νιομάν Πούτρα Σίρια, τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι δύο κρατούμενοι ξύπνησαν τα χαράματα, ετοιμάστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, είπαν "ευχαριστώ" στους δεσμοφύλακες. "Τους περάσαμε χειροπέδες. Ήταν σιωπηλοί", πρόσθεσε.

Δύναμη 200 αστυνομικών και 50 στρατιωτών, εξοπλισμένων με αντλίες νερού, είχαν αναπτυχθεί γύρω από το κέντρο κράτησης.

Καθώς ο πρόεδρος της Ινδονησίας απέρριψε το αίτημά τους για απονομή χάριτος, οι θανατοποινίτες επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας με προορισμό το Σιλασάπ στο νησί της Ιάβας. Στη συνέχεια ταξίδεψαν ατμοπλοϊκώς στο νησί Νουσακαμπανγκάν όπου υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει την ημερομηνία της εκτέλεσής τους, η οποία όμως δείχνει να επίκειται, μετά τη μεταγωγή τους στη φυλακή του Νουσακαμπανγκάν. Οι κατάδικοι ειδοποιούνται 72 ώρες πριν εκτελεστούν δια τουφεκισμού.

Σύμφωνα με τον ινδονήσιο υπουργό Δικαιοσύνης Μουχαμάντ Πρασέτιο, οι τελευταίες προετοιμασίες της εκτέλεσης είναι σε εξέλιξη.

Οι δύο Αυστραλοί συγκαταλέγονται στους δέκα θανατοποινίτες που σύντομα θα τουφεκιστούν. Ανάμεσά τους, είναι ένας Γάλλος και κατάδικοι από τη Βραζιλία, τις Φιλιππίνες τη Νιγηρία και τη Γκάνα, των οποίων το αίτημα για απονομή χάριτος απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της χώρας.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share