Βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια και στην Ελλάδα

Πρωτοποριακοί βηματοδότες χωρίς ηλεκτρόδια έχουν τοποθετηθεί τους τελευταίους δύο μήνες σε τέσσερις Έλληνες καρδιοπαθείς από την ομάδα των ειδικών της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου…

Κρήτης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της κλινικής, καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Πάνος Βάρδας. Η εφαρμογή των βηματοδοτών νέας γενιάς χωρίς ηλεκτρόδια σε Έλληνες ασθενείς αποτελεί σημαντική στιγμή στην ιστορία της κλινικής καθώς «αφενός η Καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου περιλαμβάνεται στα δέκα εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης που εφαρμόζει την πρωτοποριακή αυτή συσκευή, αφετέρου διότι η ανάπτυξή τους βασίστηκε σε μία ιδέα που είχε η κλινική πριν από 25 χρόνια» όπως υπογράμμισε ο κ. Βάρδας. Ο νέος τύπος βηματοδότη θα παρουσιαστεί εκτενώς μαζί με άλλες καινοτομίες στο χώρο της καρδιολογίας στο ετήσιο, διεθνές συνέδριο «Vessels & Stroke 2015», το οποίο πραγματοποιείται από την Παρασκευή 6 Μαρτίου ως την Κυριακή 8 Μαρτίου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας αναφορικά με τους υποδορίως εμφυτεύσιμους απινιδωτές (S-ICD), που θεωρούνται η τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας και, όπως και οι συμβατικοί απινιδωτές, αφορούν τη θεραπεία των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Σημειώνεται ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με 500.000 θύματα ετησίως στην κάθε περιοχή.

Το βασικό τους πλεονέκτημα ότι σε αντίθεση με τους συμβατικούς, παραμένουν άθικτα τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος. «Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες η ιατρική τεχνολογία θα είναι σε θέση να προσφέρει μία μικρή συσκευή, η οποία θα μπορεί να εμφυτεύεται εύκολα υποδόρια και να μας προστατεύει από το μεγάλο εχθρό της ανθρωπότητας, τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο», εκτιμά ο κ. Βάρδας. Θα παρουσιαστούν επίσης νέες μέθοδοι για τη βαλβιδοπάθεια. Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδοπάθεια σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Σήμερα, υπάρχουν διεθνώς δύο τεχνικές. Η πρώτη ονομάζεται Διαδερμική Αντικατάσταση Αορτικής βαλβίδας (TAVR). Είναι μία εναλλακτική μέθοδος, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει μία λιγότερο επεμβατική (αντίστοιχη της στεφανιογραφίας και αγγειοπλαστικής) αντιμετώπιση στο πρόβλημα της σοβαρής αορτικής στένωσης.

Εφαρμόζεται επίσης η Διαδερμική επιδιόρθωση Ανεπάρκειας Μιτροειδούς βαλβίδας (MitraClip). Η επέμβαση χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεγχειρητική θνητότητα και νοσηρότητα, μικρή διάρκεια νοσηλείας, σημαντική μείωση του βαθμού της ανεπάρκειας και σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης. Έχει επίσης αποδείξει όφελος ως προς τη μείωση των επαναεισαγωγών και παρέχει αθροιστικό όφελος στις θεραπείες καρδιακού επανασυγχρονισμού. Στο συνέδριο θα βρεθούν στο επίκεντρο και επίκαιρα θέματα Οικονομικών και Πολιτικής Υγείας, όπου έχουν κληθεί να συμμετέχουν έγκυροι ξένοι και Έλληνες επιστήμονες. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν αναλυτικά και θα συζητηθούν οι νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες, που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία για θέματα όπως Πνευμονική Εμβολή και Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share