Υπάρχουν τροφές που ελαττώνουν τη γονιμότητα;

από την Χαρά Ζήκα Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν πως αν μας ενδιαφέρει να κάνουμε παιδί πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε... Ο λόγος γίνεται για τη μελέτη που προσπαθεί να καθορίσει την επίδραση της σόγιας στην ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες και δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα σε ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με θέμα την γονιμότητα. Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης φαίνεται πως η κατανάλωση σόγιας έχει αρνητική επίδραση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων στον άνδρα. Η μελέτη αφορούσε μεγάλο αριθμό ανδρών και εκπονήθηκε

από το τμήμα διατροφής του πανεπιστήμιου του Harvard. Η σόγια περιέχει φυτοοιστρογόνα, ουσίες που μιμούνται στον οργανισμό την δράση των οιστρογόνων, που φυσιολογικά υπάρχουν στο σώμα μας. Συγκεκριμένα η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες, μία κατηγορία φυτοοιστογόνων και η επίδραση τους στην γονιμότητα είχε ήδη μελετηθεί σε ζώα. Μελετήθηκαν περίπου δεκαπέντε τροφές που ήταν φτιαγμένες από σόγια και για να είναι πιο έγκυρα τα αποτελέσματα υπολογίστηκε το ποσό των ισοφλαβονών που περιέχει η κάθε κατηγορία τροφών. Έτσι μπορούσε να δημιουργηθεί μία κατηγοριοποίηση των ανδρών με βάση την κατανάλωση των ισοφλαβονών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα προϊόντα σόγιας, και κατά συνέπεια περισσότερες ισοφλαβόνες, είχαν κατά μέσο όρο 41 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml λιγότερα στο σπέρμα τους σε σύγκριση με άνδρες που δεν κατανάλωναν αντίστοιχα προϊόντα. Πηγή

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share