
Υλικά:
Για τη ζύμη 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 περίπου κούπας χλιαρό νερό
3/4 φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ξύδι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι Για το φύλλο 250 γρ. φυτική μαργαρίνη με ελαιόλαδο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων ή νισεστέ (για πιο εύκολο άνοιγμα)
ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το άλειμμα του ταψιού και της επιφάνειας της πίτας Υλικά γέμισης 1.8-2 κιλά
πατάτες βραστές
1-1 1/2 κούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
2
πορτοκαλί πιπεριές
1 ματσάκι άνηθο
2 κλαδάκια φρέκο δυόσμο
2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
1 πρέζα
ξερό δυόσμο
1 πρέζα ξερή ρίγανη
αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση Εκτέλεση ζύμης Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία ζύμη αφράτη (ούτε πολύ μαλακιά, ούτε πολύ σκληρή) και να μην κολλάει. Αν η ζύμη γίνει πολύ μαλακιά, τότε προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30-40 λεπτά.
Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε 2 φύλλα. Αλείφουμε το ένα φύλλο με τη μισή μαργαρίνη, το τυλίγουμε και κάνουμε 1 μπάλα. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο φύλλο. Βάζουμε κάθε μπάλα ζύμης σ’ ένα μικρό πιάτο, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στη συντήρηση, μέχρι να παγώσει η φυτική μαργαρίνη.
Δεν αφήνουμε τη ζύμη στη συντήρηση πάνω από 24 ώρες, γιατί χαλάει. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να βάλουμε τις μπάλες της ζύμης στην κατάψυξη, έως ότου παγώσει η μαργαρίνη. Εκτέλεση γέμισης Βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις καθαρίζουμε και τις πατάμε με πηρούνι ή με το ειδικό εργαλείο (πρες πουρέ), να γίνουν σαν πουρές. Κατόπιν καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρές φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε φετούλες, τα πράσα καθαρισμένα καιi ψιλοκομμένα, τις πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια ή σε κύβους, και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Via
Για τη ζύμη 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 περίπου κούπας χλιαρό νερό
3/4 φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ξύδι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι Για το φύλλο 250 γρ. φυτική μαργαρίνη με ελαιόλαδο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων ή νισεστέ (για πιο εύκολο άνοιγμα)
ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το άλειμμα του ταψιού και της επιφάνειας της πίτας Υλικά γέμισης 1.8-2 κιλά
πατάτες βραστές
1-1 1/2 κούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
2
πορτοκαλί πιπεριές
1 ματσάκι άνηθο
2 κλαδάκια φρέκο δυόσμο
2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
1 πρέζα
ξερό δυόσμο
1 πρέζα ξερή ρίγανη
αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση Εκτέλεση ζύμης Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία ζύμη αφράτη (ούτε πολύ μαλακιά, ούτε πολύ σκληρή) και να μην κολλάει. Αν η ζύμη γίνει πολύ μαλακιά, τότε προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30-40 λεπτά.
Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε 2 φύλλα. Αλείφουμε το ένα φύλλο με τη μισή μαργαρίνη, το τυλίγουμε και κάνουμε 1 μπάλα. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο φύλλο. Βάζουμε κάθε μπάλα ζύμης σ’ ένα μικρό πιάτο, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στη συντήρηση, μέχρι να παγώσει η φυτική μαργαρίνη.
Δεν αφήνουμε τη ζύμη στη συντήρηση πάνω από 24 ώρες, γιατί χαλάει. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να βάλουμε τις μπάλες της ζύμης στην κατάψυξη, έως ότου παγώσει η μαργαρίνη. Εκτέλεση γέμισης Βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις καθαρίζουμε και τις πατάμε με πηρούνι ή με το ειδικό εργαλείο (πρες πουρέ), να γίνουν σαν πουρές. Κατόπιν καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρές φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε φετούλες, τα πράσα καθαρισμένα καιi ψιλοκομμένα, τις πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια ή σε κύβους, και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Via