Η κακή ζωή, οι ασθένειες και τα φάρμακα μας γερνάνε πρόωρα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το κάπνισμα, οι αρρώστιες αλλά και η λήψη ορισμένων φαρμάκων συμβάλλουν στην... πρόκληση των γκρίζων και άσπρων μαλλιών. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι καπνιστές έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν γκρίζα μαλλιά σε νεαρή ηλικία. Πιθανοί λόγοι για τους επιστήμονες, είναι ότι η νικοτίνη δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος στους αδένες και ως εκ τούτου παράγεται λιγότερη μελανίνη. Επιπροσθέτως, όπως λένε, μερικές ασθένειες επιφέρουν πρόωρο άσπρισμα των μαλλιών, όπως είναι η αναιμία λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12, το σύνδρομο Werner καθώς και αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης, ότι η λήψη φαρμάκων όπως είναι οι αμφεταμίνες και το λίθιο, προκαλούν μερική πτώση των μαλλιών, ή και γκριζάρισμα ενώ ακόμα και μερικά συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Ε και ορισμένα βότανα όπως η echinacea, έχουν συσχετισθεί με την πρόωρη εμφάνιση γκρίζων μαλλιών. Όπως λένε οι επιστήμονες, η διαδικασία μείωσης της μελανίνης στα μαλλιά μπορεί να αρχίσει πολύ νωρίς, ακόμη στην εφηβεία για κάποιους ανθρώπους.

Ωστόσο είναι άγνωστος ο λόγος που τα μελανοκύτταρα αρχίζουν να μειώνουν την παραγωγή τους σε κάθε άτομο αλλά και το πότε αρχίζουν. Σίγουρα όμως υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πότε θα παρουσιαστούν οι πρώτες γκρίζες τρίχες Το σύνηθες είναι τα πρώτα γκρίζα μαλλιά να εμφανίζονται μετά από την ηλικία των 30 ετών στους άνδρες και μετά τα 35 στις γυναίκες. Σε ορισμένες οικογένειες όμως τα άτομα αρχίζουν να γκριζάρουν εξαιρετικά νωρίς από την ηλικία των 20 ετών. Ενώ, όπως λένε οι ειδικοί οι εθνικές διαφορές παίζουν σημαντικό ρόλο όπως φαίνεται αλλά και εξωγενείς ή περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την απώλεια μελανίνης στα μαλλιά που τα κάνει γκρίζα ή άσπρα.

Πηγή

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share