Οι 4 όροι της ΕΕ στην Βρετανία για ενιαία αγορά

Καμία διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία μέχρι την ενεργοποίηση του άρθρου 50, διαμηνύει η ΕΕ. Τα μηνύματα Τουσκ, Γιούνκερ. Τι δήλωσαν Μέρκελ, Ολάντ.

Την αποφασιστικότητα των «27» χωρών μελών της ΕΕ να παραμείνουν ενωμένα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του

Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τούσκ ανέφερε ότι οι «27» θα συζητήσουν και πάλι για το μέλλον της Ένωσης και τις νέες προκλήσεις το Σεπτέμβριο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα. Εξάλλου, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι σε μια «ιστορική στιγμή» οι «27» συζήτησαν τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος για την Ευρώπη και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, έως ότου κοινοποιήσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.Οι «27» συμφώνησαν, επίσης, ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει «στενός εταίρος» της ΕΕ στο μέλλον και κατέστησαν σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή όλων των ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, προσώπων, υπηρεσιών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι σε μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27», σήμερα το πρωί, ενημέρωσε τους ηγέτες ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες. Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της ΕΕ, χωρίς περισυλλογή. «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία», ανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Εξάλλου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι θα συναντηθεί σήμερα με την πρωθυπουργό της Σκωτίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα ακούσω προσεκτικά αυτά που θα μου πει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, αλλά δεν σκοπεύουμε να αναμειχθούμε στη διαδικασία της Βρετανίας. Δεν είναι δικό μας καθήκον, ούτε δική μας δουλειά», δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίξουν τον ρόλο που τους αντιστοιχεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική τους σχέση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μετά το πέρας της άτυπης συνόδου κορυφής των 27. Εάν η Βρετανία θέλει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα πρέπει να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να συμβάλει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα διατηρηθούν οι συμφωνίες με τη Βρετανία στην ενέργεια και την άμυνα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να μεριμνήσει για αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για αντιστάθμισμα των επιπτώσεων του Brexit.

Την ανάγκη επίτευξης μιας νέας συμφωνίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη λίγο μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης των "27" εκ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην Βρετανίας) στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος πρέπει να οδηγήσουν σε προβληματισμό για την εικόνα που δίνει η ενωμένη Ευρώπη στους πολίτες της. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο σε πολιτικό όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατά την άτυπη σύνοδό τους ότι η Βρετανία θα πρέπει να σεβαστεί και τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες, εάν θέλει να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά μετά την αποχώρησή της από την Ένωση.

Οι τέσσερις ελευθερίες αφορούν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, προσώπων, κεφαλαίου και υπηρεσιών. "Αν θέλετε να ξέρετε την ατμόσφαιρα των συνομιλιών, υπήρξε λύπη, κατανόηση, απογοήτευση και αβεβαιότητα" είπε ο Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα πάντα με τον Όρμπαν, η αποχώρηση της Βρετανίας πιθανότατα δεν θα έχει επιπτώσεις στον τρέχοντα επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share