Η επιβίωση ενός ασθενούς με καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να επηρεάζεται από το που ζει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη...
Ο δρ Κέβιν Χένρι, από το Υπουργείο Υγείας του Νιου Τζέρσι, και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν στοιχεία για την επιβίωση 25.040 ανδρών και γυναικών της πολιτείας τους, οι οποίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο του κόλου και του ορθού εντέρου την περίοδο 1996-2003.
Το ποσοστό επιβίωσης επί 5 ή περισσότερα χρόνια από την διάγνωση και την θεραπεία ήταν 84% έως 88% στους ασθενείς που ζούσαν στις πιο εύπορες γειτονιές του Νιου Τζέρσι, ενώ σε όσους ζούσαν στις πιο υποβαθμισμένες και φτωχές περιοχές ήταν πολύ χαμηλότερο – μόλις 73%.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην «Διεθνή Επιθεώρηση Γεωγραφίας της Υγείας» (IJHG), είναι καλά τεκμηριωμένο πως η υγεία μας επηρεάζεται από βιολογικούς, συμπεριφορικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά πλέον καθίσταται σαφές πως τη διαφορά μπορεί να κάνει ακόμα και ο τόπος διαβίωσής μας.
Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι παρόμοια με αυτά από άλλες περιοχές των ΗΠΑ και από άλλα προηγμένα κράτη. Μένει να διαπιστωθεί γιατί είναι τόσο σημαντική η γειτονιά των ασθενών, τόνισε ο δρ Χένρυ.
Via
Via