Λίγα γραμμάρια ξηροί καρποί την ημέρα μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναφέρουν επιστήμονες από το...
Πανεπιστήμιο του Μάαστριχ, στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές ωφέλιμων συστατικών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη Ε, τα αντιοξειδωτικά και διάφορες άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έτσι, περιέχουν μεν πολλές θερμίδες αλλά σε λογικές ποσότητες έχουν συσχετισθεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, ιδίως την καρδιολογική΄. Προγενέστερες μελέτες τους έχουν συσχετίσει με μειωμένο κίνδυνο θρομβώσεων, ελάττωση της χοληστερόλης και μειωμένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας και καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι τα οφέλη τους δεν σταματούν εδώ, αφού προστατεύουν από τον πρόωρο θάνατο από πολλά άλλα νοσήματα. Οι επιστήμονες του Μάαστριχ εξέτασαν στοιχεία από 120.852 συμπατριώτες τους και των δύο φύλων, οι οποίοι το 1986, όταν είχαν ηλικία 55 έως 69 ετών, είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και τρόπου ζωής. Μία δεκαετία αργότερα, οι ερευνητές εξέτασαν τη θνησιμότητα ανάμεσά τους και την συνέκριναν με την κατανάλωση ξηρών καρπών. Όπως γράφουν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (IJE), όσοι εξ αυτών έτρωγαν καθημερινά έστω και 10 ή 15 γραμμάρια καρύδια ή φιστίκια είχαν συνολικά 23% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Αυτό οφειλόταν στο ότι διέτρεχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από διάφορα νοσήματα. Ειδικότερα είχαν: 44% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από νευροεκφυλιστικά νοσήματα 39% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αναπνευστικά νοσήματα 39% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από σακχαρώδη διαβήτη Όπως οι προγενέστερες, έτσι και αυτή η μελέτη έδειξε πως είχαν μειωμένο (κατά 17%) κίνδυνο θανάτου και από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ είχαν και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Ωστόσο δεν υπήρχε όφελος από την κατανάλωση προϊόντων ξηρών καρπών, όπως το φιστικοβούτυρο, το οποίο περιέχει πολύ αλάτι και τρανς (υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα) λιπαρά οξέα. Πηγή
Via
Πανεπιστήμιο του Μάαστριχ, στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές ωφέλιμων συστατικών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη Ε, τα αντιοξειδωτικά και διάφορες άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έτσι, περιέχουν μεν πολλές θερμίδες αλλά σε λογικές ποσότητες έχουν συσχετισθεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, ιδίως την καρδιολογική΄. Προγενέστερες μελέτες τους έχουν συσχετίσει με μειωμένο κίνδυνο θρομβώσεων, ελάττωση της χοληστερόλης και μειωμένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας και καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι τα οφέλη τους δεν σταματούν εδώ, αφού προστατεύουν από τον πρόωρο θάνατο από πολλά άλλα νοσήματα. Οι επιστήμονες του Μάαστριχ εξέτασαν στοιχεία από 120.852 συμπατριώτες τους και των δύο φύλων, οι οποίοι το 1986, όταν είχαν ηλικία 55 έως 69 ετών, είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και τρόπου ζωής. Μία δεκαετία αργότερα, οι ερευνητές εξέτασαν τη θνησιμότητα ανάμεσά τους και την συνέκριναν με την κατανάλωση ξηρών καρπών. Όπως γράφουν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (IJE), όσοι εξ αυτών έτρωγαν καθημερινά έστω και 10 ή 15 γραμμάρια καρύδια ή φιστίκια είχαν συνολικά 23% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Αυτό οφειλόταν στο ότι διέτρεχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από διάφορα νοσήματα. Ειδικότερα είχαν: 44% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από νευροεκφυλιστικά νοσήματα 39% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αναπνευστικά νοσήματα 39% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από σακχαρώδη διαβήτη Όπως οι προγενέστερες, έτσι και αυτή η μελέτη έδειξε πως είχαν μειωμένο (κατά 17%) κίνδυνο θανάτου και από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ είχαν και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Ωστόσο δεν υπήρχε όφελος από την κατανάλωση προϊόντων ξηρών καρπών, όπως το φιστικοβούτυρο, το οποίο περιέχει πολύ αλάτι και τρανς (υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα) λιπαρά οξέα. Πηγή
Via