Κατά τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα, κυρίως στα χρόνια της βασιλείας των Σαφαβιδών στην Περσία, ο λαός έχτισε έναν μεγάλο αριθμό πύργων για περιστέρια, τα οποία εξημέρωναν όχι τόσο για το κρέας τους όσο για τα περιττώματά τους, που τα χρησιμοποιούσαν για να λιπάνουν τις καλλιέργειες πεπονιών και αγγουριών. Οι Σαφαβίδες είχαν μια ιδιαίτερη συμπάθεια στα πεπόνια και η κοπριά των περιστεριών ήταν ιδανική για την ευδοκίμησή τους.
Οι περιστερώνες κατασκευάστηκαν με σκοπό την προσέλκυση των περιστεριών που φώλιαζαν στους πύργους και οι ντόπιοι συνέλεγαν ευκολότερα την κοπριά τους. 3.000 περιστερώνες δημιουργήθηκαν από τους οποίους μόλις 300 σώζονται σήμερα διάσπαρτοι σε όλη την ύπαιθρο. Οι τοίχοι έχουν πολλές “φωλίτσες” αλλά και συγκεκριμένη κλίση έτσι ώστε τα περιττώματα να πέφτουν σε συγκεκριμένο χώρο, να συλλέγονται και να αποξηραίνονται. Επιπλέον οι περιστερώνες δημιουργήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύονται τα περιστέρια από τα αρπακτικά ζώα. Το μικρό μέγεθος των εισόδων απαγορεύει στα μεγάλα πουλιά, όπως γεράκια, κουκουβάγιες ή κοράκια να εισέλθουν στο εσωτερικό.
Via
Via