Αρουραίος αρπάζει και καταβροχθίζει δηλητηριώδη σκορπιό!

Ένα απίστευτο βίντεο δείχνει ένα μικρό χαριτωμένο ποντικάκι που πραγματικά δεν μας γεμίζει το μάτι, να μεταμορφώνεται σε τρομακτικό μαχητή, εξολοθρεύοντας … έναν δηλητηριώδη σκορπιό.

Το βίντεο κυκλοφόρησε στο YouTube από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και σύντομα έγινε viral, δείχνοντας πώς το χαριτωμένο χάμστερ του είδους Onychomys torridus έχει εξελιχθεί, ώστε να αντέχει τα οδυνηρά τσιμπήματα του σκορπιού της Αριζόνα (Centruroides sculpturatus).

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον ζωολόγο Ασλει Ρόου από το πανεπστήμιο του Μίσιγκαν, τα ποντίκια μετατρέπουν πραγματικά το δηλητήριο του σκορπιού σε παυσίπονο.

Οι ερευνητές εξηγούν με ποιον τρόπο γίνεται αυτό: «Τυπικά , το δηλητήριο του σκορπιού θα ενεργοποιήσει αλγοϋποδοχείς , αισθητήρια κύτταρα που αναμεταδίδουν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Τα κύτταρα αυτά τα στέλνουν τα σήματα ανοίγοντας και κλείνοντας τα κανάλια στις κυτταρικές μεμβράνες, ιδιαίτερα το δίαυλο νατρίου / καλίου. Ωστόσο το συγκεκριμένο είδος ποντικιού, έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύεται. Στα κύτταρά τους, η τοξίνη του σκορπιού απενεργοποιεί τα κανάλια νατρίου / καλίου που είναι υπεύθυνα για την εκτέλεση των μηνυμάτων πόνου στον εγκέφαλο. Κατά τον τρόπο αυτό , οι ποντικοί δεν αισθάνονται τον πόνο της τοξίνης.» Είναι σαν να κόβεις ένα καλώδιο» δήλωσε ο Ρόου μιλώντας στο Live Science. «Οι ποντικοί είναι επίσης ανθεκτικοί και στις άλλες τοξίνες του δηλητηρίου κι έτσι δεν βιώνουν αρνητικές συνέπειες από τα τσιμπήματα.»

Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό, γιατί αν οι επιστήμονες μπορούν να βρουν έναν τρόπο να κλείσουν τους ίδιους διαύλους στους ανθρώπους θα μπορούσαν να είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα παυσίπονο, χωρίς παρενέργειες, όπως υπνηλία ή εθισμό.

Πέρα από το επιστημονικό κομμάτι ωστόσο, η μάχη του σκορπιού με το ποντίκι που ακολουθεί είναι πραγματικά μοναδική.

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share