Τα 15 πιο αλλόκοτα και τρομακτικά τουριστικά αξιοθέατα

Είναι τουλάχιστον παράξενα και για αυτό προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες.

Κάποια από αυτά δεν υπήρχαν από μόνα τους. Οργανώθηκαν από την αρχή, από επιχειρηματίες ή φορείς, που επένδυσαν στο …περίεργο, δίνοντας έτσι δεύτερη ζωή σε τόπους ερημωμένους, ξεχασμένους ή άγνωστους.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι «περίεργοι» τουριστικοί προορισμοί προϋπήρχαν ως υποδομή (ή ευκαιρία) και χρειαζόταν απλά κάποιος να τους ανακαλύψει και να τους εκμεταλλευτεί.

Σήμερα, αξιοθέατα όπως το τρομαχτικό νησί με τις κούκλες στο Μεξικό, το Παγωμένο Ενυδρείο της Ιαπωνίας, το χάρτινο σπίτι στις ΗΠΑ και η σπηλιά των πυγολαμπίδων στη Ν.Ζηλανδία κερδίζουν (προς το παρόν τουλάχιστον) το στοίχημα.

1. Ιαπωνία: Το παγωμένο ενυδρείο

Τα καλοκαίρια στην Ιαπωνία είναι εξαιρετικά υγρά και θερμά. Με εξαίρεση μία τοποθεσία, όπου οι τουρίστες μπορούν να δροσιστούν για τα καλά (στους -20 βαθμούς Κελσίου), βλέποντας από κοντά εκατοντάδες είδη ψαριών και θαλασσινών μέσα σε παγοκολώνες.

Ο λόγος για το Παγωμένο Ενυδρείο («Kori no Suizokukan»), στην περιοχή Κεσενούμα (Kesennuma), όπου παρουσιάζονται περίπου 450 δείγματα από 80 διαφορετικά είδη. Το ιδιόμορφο αυτό ενυδρείο περιέχει 50 διαυγείς παγοκολώνες, μέσα στις οποίες οι επισκέπτες -ντυμένοι με ζεστά ρούχα, προσφερόμενα στην είσοδο- μπορούν να δουν χταπόδια, καβούρια και σολομούς, άρτι αλιευμένα από το κοντινό λιμάνι.

Τις ζεστές μέρες, η θερμοκρασία εντός του ενυδρείου μπορεί να διαφέρει μέχρι και κατά 50 C, σε σχέση με την εξωτερική! Στον χώρο εκτίθεται επίσης κομμάτι παγόβουνου, που το ιαπωνικό πλοίο «Shirase» έφερε από την Ανταρκτική. Ακριβώς δίπλα δε, λειτουργεί εστιατόριο σασίμι…

2. Νέα Ζηλανδία: Η σπηλιά των πυγολαμπίδων Πυγολαμπίδες υπάρχουν παντού. Μόνο που στο Γουαϊτόμο της Ν.Ζηλανδίας έχουν «μετατραπεί» σε τουριστικό αξιοθέατο. Στρατιές τουριστών επισκέπτονται κάθε χρόνο τις σπηλιές της περιοχής, μόνο και μόνο για να θαυμάσουν τις πεινασμένες προνύμφες πυγολαμπίδων, που κάνουν τις οροφές τους να μοιάζουν με έναστρο ουρανό!

Οι προνύμφες λάμπουν μέσα στο σκοτάδι σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τροφή, ξεγελώντας τα έντομα που νομίζουν ότι βρίσκονται κάτω από τα αστέρια και πετούν αμέριμνα! Οι τουρίστες εξοπλίζονται με αδιάβροχα, μπότες και κράνη. Όσοι επισκέπτονται τις σπηλιές, υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν έχεις κλειστοφοβία, το θέαμα αξίζει τον κόπο!

3. Κροατία: Τουρίστες Φαροφύλακες

Η αναζήτηση της φράσης «Lighthouses to rent Croatia» (Φάροι προς ενοικίαση στην Κροατία), στη μηχανή «google», επιστρέφει σχεδόν 1.000.000 αποτελέσματα: η γειτονική χώρα εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τους δεκάδες φάρους σε αχρησία, προσελκύοντας τουρίστες, που αναζητούν κάτι διαφορετικό.

Οι φάροι δεν προσφέρουν ιδιαίτερες ανέσεις (πχ., τα σεντόνια αλλάζονται μία φορά εβδομαδιαίως και οι τουρίστες πρέπει να μεριμνήσουν για πόσιμο νερό, εκτός αν πιουν αυτό της δεξαμενής). Είναι, όμως, σίγουρα ιδανικοί για ηρεμία και απομόνωση σε ένα «ιδιωτικό» νησάκι. Και μάλιστα σε χαμηλή τιμή. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση φάρου στο επίμηκες νησάκι Χοστ (Host), κοντά στην πόλη Βις (Vis) όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταλύσουν έναντι 45 ευρώ/άτομο.

4. Δομικό υλικό: Εφημερίδες, ΗΠΑ

Στην περιοχή Ρόκπορτ της Μασαχουσέτης, υπάρχει ένα σπίτι φτιαγμένο από εφημερίδες. Το έχτισε ο μηχανολόγος μηχανικός Ελις Στένμαν (Elis Stenman), σχεδιαστής μηχανών κατασκευής συνδετήρων. Ο Στένμαν ξεκίνησε την κατασκευή του σπιτιού το 1922, χρησιμοποιώντας αρχικά τις εφημερίδες ως μόνωση. Τελικά, δεν σταμάτησε εκεί: οι τοίχοι, τα έπιπλα, ακόμη και ένα πιάνο κατασκευάστηκαν ή ντύθηκαν με τυπωμένο χαρτί. Πώς κατασκευάζεις ένα σπίτι από εφημερίδες;

Η συγγενής του Στένμαν, Εντνα Μποντουάν (Edna Beaudoin), που σήμερα διαχειρίζεται το σπίτι ως μουσείο, εξηγεί: σκελετός, οροφή και πάτωμα είναι ξύλινα. Οι τοίχοι όμως, έχουν δημιουργηθεί από πεπιεσμένες εφημερίδες, κόλλα και βερνίκι σε στρώματα. Στον χώρο υπάρχει και ένα παμπάλαιο ρολόι, φτιαγμένο από τις εφημερίδες 48 Πολιτειών των ΗΠΑ. Όταν φτιάχθηκε, οι πολιτείες δεν ήταν ακόμη 50: έλειπαν Χαβάη και Αλάσκα.

5. Μεξικό: Το τρομακτικό νησί με τις κούκλες Μοιάζει σαν να ξεπήδησε από θρίλερ, αλλά έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Το νησί με τις κούκλες («La Isla de las Munecas») στα κανάλια νότια του Μέξικο Σίτι, έχει φανατικούς οπαδούς (κυρίως νεαρούς), αν και μια επίσκεψη σε αυτό, ακόμη και στη διάρκεια της μέρας, μπορεί να προκαλέσει ρίγη.

Παντού γύρω, σε δέντρα, φράχτες και σε κάθε διαθέσιμη επιφάνεια, ο επισκέπτης βλέπει κούκλες. Χιλιάδες από αυτές. “Άλλοτε ακέφαλες, άλλοτε ακρωτηριασμένες, με τα μαύρα μάτια τους να κοιτάζουν από παντού τους «εισβολείς».

Βέβαια, το νησί δεν δημιουργήθηκε εξαρχής ως τουριστικός προορισμός. Στην ουσία ήταν ένα ιδιόμορφο «αφιέρωμα» σε ένα κοριτσάκι, που λέγεται ότι κάποτε πνίγηκε εκεί. Για τη δημιουργία του, ο ερημίτης Δον Χούλιαν Σαντάνα αφιέρωσε 50 χρόνια. Και σίγουρα δεν πίστευε ότι αυτό θα γινόταν ένα από τα «μέρη, που πρέπει να δει κάποιος», όταν επισκέπτεται την περιοχή…

6.

Κίνα: Λύνοντας το πρόβλημα με το φτυάρι Πώς μετατρέπεις ένα πρόβλημα σε ευκαιρία; Σκάβοντας. Έτσι τουλάχιστον σκέφτηκαν οι κάτοικοι του κινεζικού χωριού Γκουόλιανγκ (Guoliang). Το μικρό ορεινό χωριό ήταν ουσιαστικά απομονωμένο μέχρι το 1972: το στενό μονοπάτι που οδηγούσε εκεί, σκαλισμένο στο βουνό, προσφερόταν μόνο για τολμηρούς. Μέχρι που 13 κάτοικοι αποφάσισαν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και ξεκίνησαν να σκάβουν τον βράχο για να ανοίξουν δρόμο. Σε αυτούς προστέθηκαν σιγά-σιγά κι άλλοι. Σε μια πενταετία έφτιαξαν ένα τούνελ ενάμισι χιλιομέτρου, πλάτους 3,5 και ύψους 4,5 μέτρων.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα 30 ανοίγματα, σαν τεράστια παράθυρα, που οι χωρικοί έσκαψαν στο βουνό, προκειμένου να πετούν το χώμα και τις πέτρες και να μπαίνει φως. Σήμερα, μετά και το άνοιγμα των κινεζικών συνόρων στους τουρίστες, το χωριό έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή προορισμό για ταξιδιώτες, που το επισκέπτονται κυρίως για να θαυμάσουν τον περίφημο δρόμο.

7. ΗΠΑ: Το φεστιβάλ των UFO

Το 1947 ένα μυστηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο συνετρίβη κοντά σε ένα ράντσο στην περιοχή Ρόσγουελ στο Νέο Μεξικό (ΗΠΑ). Η σεναριολογία περί εξωγήινων, που προέκυψε αμέσως μετά, ήταν αρκετή για να ξυπνήσει μια αποκοιμισμένη -τουριστικά- πόλη.

Σήμερα, το Ρόσγουελ, που διαθέτει ακόμη και λάμπες δρόμου που μοιάζουν με κεφάλια εξωγήινων, έχει ξυπνήσει για τα καλά. Και εξαργυρώνει ακόμη σε (πολλά) δολάρια εκείνο το περιστατικό του 1947.

Η πόλη φιλοξενεί το ετήσιο Φεστιβάλ UFO και διαθέτει Διεθνές Μουσείο UFO και ερευνητικό κέντρο. Δεν το επισκέπτονται μόνο θιασώτες της εξωγήινης ζωής, αλλά και απλώς περίεργοι, που θέλουν να ζήσουν ένα πραγματικά ιδιαίτερο κλίμα.

8. Ελλάδα: Ένα δάσος ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών

Η Ελλάδα, με την εκτεταμένη ακτογραμμή και τις μοναδικές ομορφιές της, δεν χρειάζεται να ποντάρει τόσο στο παράξενο για να εξασφαλίσει τουριστικό συνάλλαγμα, αλλά έχει κι αυτή τα ιδιαίτερα αξιοθέατά της.

Πολύ λίγες περιοχές στον κόσμο -για την ακρίβεια μόλις δύο- μπορούν να καυχιούνται ότι διαθέτουν πολύ σημαντικά απολιθωμένα δάση. Η μία είναι η Αριζόνα. Και η άλλη η Λέσβος.

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της Φύσης. Η προστατευόμενη περιοχή έχει έκταση 150.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνει εκατοντάδες απολιθωμένους κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων, που σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια περίπου (Κάτω Μειόκαινος). Επίσης, στον χώρο λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους.

9.

Ελλάδα: Οφθαλμαπάτη ή Μαγνητικό πεδίο;

Για πολλούς είναι οφθαλμαπάτη. Για άλλους, όμως, όπως πληροφορεί και η σχετική ταμπέλα, ένα ιδιαίτερο μαγνητικό πεδίο, που κινεί αυτοκίνητα κόντρα στις κλίσεις του εδάφους. Έτσι, πολλοί σπεύδουν εκεί, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει.

Το φαινόμενο λαμβάνει χώρα στην Πιερία (περίπου 10 χλμ από τα αρχαία Λείβιθρα και 6 χλμ από τη Λεπτοκαρυά), όπου αν και η κλίση του δρόμου είναι της τάξης του 18%, τα αντικείμενα δεν κινούνται κατηφορικά, αλλά ανηφορικά.

Οι υποστηρικτές της ύπαρξης μαγνητικού πεδίου σημειώνουν ότι αν αφήσεις εκεί ένα αυτοκίνητο χωρίς ταχύτητα, αυτό αντί να κινηθεί κατηφορικά, θα πάει προς την ανηφόρα. “Άλλοι, όμως, σημειώνουν ότι πρόκειται για απλή οφθαλμαπάτη, που διαλύεται με ένα απλό αλφάδι.

Δείτε το βίντεο: Magnetic field - Μαγνητικό πεδίο Λιτοχώρου Πιερίας - YouTube

var ytcsi = {gt: function(n) {n = (n || '') + 'data_';return ytcsi[n] || (ytcsi[n] = {tick: {},span: {},info: {}});},tick: function(l, t, n) {ytcsi.gt(n).tick[l] = t || +new Date();},span: function(l, s, n) {ytcsi.gt(n).span[l] = (typeof s == 'number') ? s :+new Date() - ytcsi.data_.tick[l];},info: function(k, v, n) {ytcsi.gt(n).info[k] = v;}};ytcsi.perf = window.performance || window.mozPerformance ||window.msPerformance || window.webkitPerformance;ytcsi.tick('_start', ytcsi.perf ? ytcsi.perf.timing.responseStart : null);if (document.webkitVisibilityState == 'prerender') {ytcsi.info('prerender', 1);document.addEventListener('webkitvisibilitychange', function() {ytcsi.tick('_start');}, false);}

Via

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share