Μ.Τσαβούσογλου: «Ημιτελής και λανθασμένη η Συνθήκη της Λωζάνης» αλλά... μην ανησυχούν οι Έλληνες

Efenpress: προσπάθεια για να μας "αποκοιμίσουν"; ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Στη γραμμή του Ρ.Τ. Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει πώς η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ημιτελής και λανθασμένη, υπονοώντας πώς μία αναθεώρηση της (όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για τα ελληνοτουρκικά σύνορα και το status quo στο Αιγαίο) ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και για κρατήσει κάπως τα προσχήματα σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung πώς «η Ελλάδα δεν έχει λόγο να ανησυχεί γιατί η Συνθήκη ισχύει».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αναφέρεται στον εμφύλιο της Συρίας, στις επιχειρήσεις ανακατάληψης της Μοσούλης, τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ωστόσο η συνέντευξη του ξεκινά με την επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ενώ παλαιότερα η τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν συμφιλιωτική με τις γειτονικές χώρες, τώρα υπάρχουν εντάσεις σε όλα τα μέτωπα και με την Ελλάδα να ανησυχεί λόγω αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 δια στόματος του προέδρου Ερντογάν.

Δεν θέλουμε να καταγγείλουμε τη συνθήκη», διαβεβαιώνει ο Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας: «Τι λόγο έχει η Ελλάδα και ανησυχεί; Η συνθήκη ικανοποίησε τις προσδοκίες των Ελλήνων για αυτό και είναι πολύ ικανοποιημένοι. Εμείς επικρίνουμε την τότε τουρκική ηγεσία για το κείμενο που επεξεργάστηκε, όχι την Ελλάδα ή κάποιον άλλο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο καθένας δίνει αγώνα για τα συμφέροντά του. Η Συνθήκη της Λωζάνης ίσως είναι ημιτελής ή λανθασμένη, αλλά ισχύει». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε μάλιστα και έναν παραλληλισμό με τη Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τελείωσε ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία. «Είναι σήμερα μια καλή συμφωνία για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη; Όχι, πρέπει να το πούμε ανοιχτά», τονίζει, «αλλά έπρεπε να υπάρξει επειγόντως μια συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος και η γενοκτονία». Σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Τουρκία σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης χωρίς αστερίσκους και δισταγμούς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντά καταφατικά. «Η Τουρκία σέβεται κάθε συμφωνία, όπως και τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Via

          SenariOgrafoS.gr


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :