Διώξτε έρπη, άφθες και πληγές από το στόμα σας

Έλκος στόματος, άφθες και έρπητας μας ταλαιπωρούν αρκετά συχνά. Μάθετε πώς να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά... Η στοματική κοιλότητα χρειάζεται φροντίδα και σωστή υγιεινή προκειμένου να προληφθούν διάφορα προβλήματα που προκύπτουν. Φουσκάλες

και έλκη στο στόμα αλλά και άλλες ενοχλητικές πληγές πρέπει να προλαμβάνονται αλλά και να αντιμετωπίζονται άμεσα. Διαβάστε παρακάτω τι μπορεί να εμφανιστεί στο στόμα σας αλλά και τρόπους για να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Έλκη στόματος Το στοματικό έλκος είναι μια πληγή που μπορεί να εμφανιστεί εσωτερικά στα μάγουλα, τη γλώσσα και στον ουρανίσκο (στο μαλακό μέρος). Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από έλκος στο στόμα αισθάνονται τσούξιμο και εμφανίζουν ένα λευκό σημείο στρογγυλού σχήματος με κόκκινη μύτη. Υπάρχουν 2 είδη: Τα σύνθετα και τα απλά. Η απλή μορφή στοματικού έλκους εμφανίζεται 4-5 φορές το χρόνο και διαρκεί περίπου 5-7 ημέρες. Τα σύνθετα έλκη εμφανίζονται για διάρκεια έως και μισού χρόνου και είναι πιο σπάνια, αλλά πολύ πιο δύσκολά αντιμετωπίσιμα από τα απλά. Πως δημιουργούνται; Οι αιτίες που προκαλούν στοματικά έλκη δεν είναι απολύτως γνωστές ωστόσο το stress ή κάποιοι τραυματισμοί φαίνεται να είναι οι κυριότεροι λόγοι εμφάνισης τους. Ακόμη κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έλκος στο στόμα μπορούν να προκαλέσουν κάποιες τροφές όπως η ντομάτα, ορισμένοι ξηροί καρποί και τα ξινά φρούτα. Αντιμετώπιση Μπορείτε να ανακουφιστείτε με τα παρακάτω: Βάλτε παγάκι στα σημεία του έλκους Μην τρώτε καυτερές και όξινες τροφές Μπορείτε να βάλετε στα έλκη κάποια αλοιφή με φαινόλη από το φαρμακείο που θα σας ανακουφίσει Ένα

παυσίπονο θα βοηθήσει να ανακουφιστείτε αν ο πόνος είναι έντονος Αν το έλκος που έχετε είναι σοβαρό τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει κάποιο στοματικό διάλυμα ή μια κορτικοειδή αλοιφή. Αν έχετε ανεβάσει πυρετό, τα έλκη εξαπλώνονται και ο πόνος δεν μετριάζεται με τα παραπάνω τότε σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Στοματικές άφτρες Οι στοματικές άφθες προκαλούνται από έναν μύκητα και εμφανίζονται συνήθως όταν ο οργανισμός είναι αδύναμος ή όταν λαμβάνει κάποια φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στα μικρόβια του στόματος. Οι στοματικές άφτρες εμφανίζονται ως άσπρα σημάδια στο λαιμό και στο στόμα. Ο πόνος είναι μέτριος προς δυνατός αλλά δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα. Εμφανίζονται συνήθως στα μωρά και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αντιμετώπιση Ο γιατρός σας θα σας δώσει κάποια αγωγή για μια εβδομάδα περίπου αλλά μπορεί να επανεμφανιστούν όταν ο οργανισμός σας είναι εξασθενισμένος. Έρπητας Ο έρπητας είναι πολύ συνηθισμένος κι είναι γνωστός ως φουσκάλες του πυρετού. Ο έρπητας εκτός από το στόμα κα τα χείλη μπορεί να εμφανιστεί στη μύτη και τα μάγουλα.

Αυτοί οι έρπητες δημιουργούνται από τον ιό του έρπητα του τύπου 1 ενώ ο τύπος 2 είναι η κύρια αιτία εμφάνισης για τον έρπητα στα γεννητικά όργανα. Ο έρπητας είναι μεταδοτικός και μπορεί να τον κολλήσει κάποιος από κάποιο άλλο άτομο που τον έχει. Το φιλί και γενικά η άμεση επαφή, τα μαχαιροπήρουνα και οι πετσέτες μπορούν να σας μεταδώσουν τον ίο. Συνήθως από την ημέρα που θα σας μεταδοθεί ο ιός θα περάσουν 2-3 εβδομάδες για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα τα οποία και θα κρατήσουν περίπου 1 εβδομάδα. Θα δείτε μικρές φουσκάλες γεμάτες υγρό που θα σας προκαλούν πόνο σε μια περιοχή φανερά ερεθισμένη. Ο πόνος εμφανίζεται λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα. Αν το άτομο που έχει έρπητα ανεβάσει πυρετό ή εκτεθεί στον ήλιο για πολύ ώρα τότε πιθανότατα να επιδεινώσει την κατάσταση. Οι φουσκάλες στον έρπητα κάνουν την εμφάνιση τους κυρίως στα άτομα κάτω των 35 ετών.

Αντιμετώπιση Ο έρπητας θα υποχωρήσει μετα από ορισμένες μέρες. Για να ανακουφιστείτε σε αυτό το διάστημα ακολουθήστε τα παρακάτω: Ειδική αλοιφή με ασικλοβίρη μπορεί να βοηθήσει. Επίσης μπορεί να χρειαστούν και χάπια ασικλοβίρης που θα σας δώσει ο γιατρός Να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο Μην πειράζετε καθόλου τις φουσκάλες Αν εκτεθείτε στον ήλιο βάλτε αντηλιακό στα χείλη και το πρόσωπο για να προλάβετε τον έρπητα Αν ο έρπητας εμφανίζεται συχνά τότε ο γιατρός σας θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Καλό θα είναι να φροντίσετε και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σας με σωστή διατροφή, βιταμίνες και ξεκούραση. Προσοχή: Όταν έχετε έρπητα δεν πρέπει να έρχεστε σε επαφή με βρέφη και με όποιον έχει έκζεμα γιατί οι πιθανότητες να τους κολλήσετε τον ιό είναι αυξημένες. Τέλος αν νοιώσετε πόνο στο μάτι ή έχετε ένα εξάνθημα κοντά στη μύτη επισκεφτείτε τον γιατρό σας γιατί ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή του ματιού.

press-gr.blogspot.gr

          SenariOgrafoS.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share